
Bloedfanatieke Ermelose Vera Wapenaar is Nederlands kampioen schermen: ‘Ik wil nog sterker en sneller worden en beter voetenwerk krijgen’
4 juli 2023 om 19:00 Mensen Tips van de redactie Wij zijn ErmeloERMELO Vera Wapenaar is voor een wedstrijd soms wat zenuwachtig maar eenmaal met het masker over haar hoofd en haar degen in de aanslag straalt de jonge schermster uit Ermelo zelfverzekerdheid uit. Op zondag 18 juni werd de 10-jarige Nederlands kampioen schermen bij de Benjamins tot 12 jaar.
Schermen doet Vera al vanaf haar achtste. In september 2020 maakte ze voor het eerst kennis met de sport. „Ik zat eerst op judo bij Bouw Sports, maar judo vond ik een beetje te lomp. Ik ging een keer een proefles schermen doen en dat vond ik wel leuk.” In hetzelfde pand huurt Fencing Ermelo een ruimte en zo is Vera in aanraking gekomen met de relatief onbekende sport.
PROEFLES SCHERMEN
Ze was één van de weinige kleine kinderen, weet ze nog. „Ik was de jongste toen ik begon. We gingen een warming-up doen en een pak aantrekken en ik hoorde welke materialen ik nodig had. Ook werd er verteld dat je je wapen naar beneden moet doen als je niet schermt. Daarna gingen we sparren, dat vond ik wel leuk. Tegen de leraar en ook tegen andere schermers’’, weet ze nog van haar proefles.
Schermen is heel tactisch en snel. Het is vaak ook spannend
Na een keer oefenen was Vera ‘om’ en haar ouders zorgden voor de juiste uitrusting. „Je kon een pak (een ondervest, overvest, een broek en lange sokken), een degen en een handschoen huren voor een jaar, vertelt moeder Marieke Wapenaar. Na een jaar werd de uitrusting bij elkaar gekocht. „We schaften het aan bij een stand voor tweedehands spullen op een toernooi. Want er zijn in de buurt geen winkels voor schermspullen”, vertelt vader Camiel.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Vera is trots op haar medaille. De blauwe schermschoenen kreeg ze cadeau van opa en oma. - Marco Jansen
TACTISCHE SPORT
De club Fencing Ermelo telt 16 leden. Vera is de enige van haar school, de Julianaschool, die aan schermen doet. Inmiddels doet ze dit 2,5 jaar. Ze traint 1,5 uur op dinsdag en 2 uur op vrijdag. Vera is bloedfanatiek, maar heeft ook wel zenuwen.
,,Schermen is heel tactisch en snel en het is ook bijzonder om te doen, want het is vaak ook spannend. Het lijkt in het begin best wel gevaarlijk. Je weet wel vaak wie de tegenstanders zijn, maar niet altijd hoe ze spelen. Jade Anker, die derde werd op het NK, speelt normaal met floret en doet degen‘erbij’. Floret is een andere techniek, dat gaat sneller en degen is tactischer.”
VAN KUIKEN NAAR BENJAMINS
Vorig jaar was de toen 9-jarige Vera nog een Kuiken, maar mocht toen al mee doen bij de Benjamins met het Nederlands Jeugd Kampioenschap in Alkmaar en speelde ook tegen jongens. Toen haalde ze de finale, die zelfs live werd uitgezonden op YouTube, met na afloop een interview. Vera verloor, maar nam op 18 juni revanche in sporthal De Maaspoort in Den Bosch. Opa en oma kwamen kijken en haar zusje en ouders waren ook van de partij.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Vera op het ereschavot. Links van haar Monica van Haaren van wie ze de finale won, een meisje dat aanzienlijk groter is.- Eigen foto
Dit keer waren er alleen maar meisjes in deze klasse, categorie Benjamins onder 12. De een was een jaar jonger, de ander een jaar ouder dan Vera. Zij had zes wedstrijden in de poule. „Het ging goed, ik had alles gewonnen. De tegenstanders waren niet zo goed, het viel wel mee.”
Ik wist al wat ze ging doen. Je moet daar iets tegen bedenken en ik ging aanvallen, niet afwachten
Ze hoefde de kwartfinale niet te spelen (vrijstelling) en won de halve finale met 10-3 van Fiene Broers. De finale won ze met dezelfde cijfers van Monica van Haaren, een meisje dat aanzienlijk groter is. „Ze kan best wel goed schermen, maar ik wist al wat ze ging doen. Je moet daar iets tegen bedenken en ik ging aanvallen, niet afwachten. Ik wil wel winnen.” Vera laat trots haar gouden medaille zien die ze aan het jeugd-NK heeft overgehouden. „Ik was heel erg blij. Van opa en oma heb ik een wit masker en blauwe schermschoenen gekregen.”
BEKER EN MEDAILLE MEE NAAR SCHOOL
Vera zit in groep 7 van de Julianaschool en gaat naar groep 8. „Als ik een toernooi heb gehad vertel ik waar het was en ik neem een beker en medaille mee naar school, dat vind ik leuk om te laten zien. Ze vinden het heel bijzonder en knap. Vorig jaar in groep 6 heb ik een spreekbeurt over schermen gegeven over wat het is, wat je ervoor nodig hebt en hoe het werkt.”
Ze slaat bijna nooit een training over en is super gemotiveerd. De maandelijkse toernooien zijn vaak minimaal een uur rijden, naar Utrecht, Tilburg, Apeldoorn of Schiedam, dan gaan haar vader en/of moeder mee. In november heeft ze zelfs meegedaan aan een wedstrijd in Duitsland, in Wuppertal. Hier werd ze eerste in haar categorie van 16 deelnemers, allemaal Duitse kinderen van haar leeftijd, inclusief jongens. „Dat was heel leuk.”
Vera tijdens de training met haar trainer van Fencing Ermelo Arnout Post. - Eigen foto
DE TROTS VAN FENCING ERMELO
Vera is volgens haar moeder de trots van Fencing Ermelo, zelf heeft ze Zeb Visser als voorbeeld. Hij schermt nu bij een andere club maar was naast trainer Arnout Post wel coach tijdens het NK. „Hij is net zo fanatiek als Vera.”
Ik wil nog sterker en sneller worden en een beter voetenwerk krijgen
„Het seizoen is nu afgelopen en volgend jaar mag ik nog een jaar in deze categorie meedoen. In september ga ik weer puntentoernooien en wedstrijden spelen. Ik wil nog sterker en sneller worden en een beter voetenwerk krijgen. Ook moet ik meer focus houden, dat je je goed moet concentreren en niet afgeleid wordt door andere dingen, zoals denken aan een vorige wedstrijd die niet goed ging. Ik heb niet echt een doel, ik wil gewoon sporten.”
