Burgemeester Van Daalen feliciteerde Annie Kamphorst uit Ermelo met haar 104e verjaardag.
Burgemeester Van Daalen feliciteerde Annie Kamphorst uit Ermelo met haar 104e verjaardag. Jan de Roo Fotografie
WIJ ZIJN ERMELO

Annie Kamphorst viert 104e verjaardag en denkt nog vaak terug aan de oorlog: ‘Vliegende bommen waren doodeng’

28 april 2023 om 19:00 Mensen Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

Op 25 april 1919 zag Annie Kamphorst het levenslicht in Ermelo. Vorige week werd de Ermelose in hart en nieren maar liefst 104 jaar. Wij spraken haar in De IJsvogel over haar leven; ze heeft nog veel herinneringen aan de oorlog.

Annie is altijd in Ermelo blijven wonen en is dus een echte geboren en getogen Ermelose. Haar ouderlijk huis stond aan de Fokko Kortlanglaan. Haar moeder was hoofd van de keuken op ‘s Heeren Loo in Ermelo en haar vader was tuinman op Groot Emaus.

HUISHOUDSCHOOL

Annie groeide op met één broer en drie zussen, die inmiddels allemaal overleden zijn. Als klein meisje ging zij naar de Horster Boerenschool, waarna zij naar de Huishoudschool in Harderwijk ging. Voor toen een logische weg voor een meisje. Ze vertelt dat ze eigenlijk liever een verpleegkundige opleiding had willen doen, maar dat niet kon omdat ze haar moeder met reuma moest helpen in de huishouding. Ze is dankbaar voor het feit dat haar ouders er altijd voor gezorgd hebben dat zij en haar broer en zussen wel een opleiding hebben kunnen volgen. Annie: ,,Huishoudschool stelde misschien niet zo veel voor, maar ik heb me er altijd aardig mee weten te redden.”

VIJF GENERATIES 

In 1942 trouwt Annie op 23-jarige leeftijd met Wouterus Lubbertus van den Brink in de Oude Kerk in Ermelo. Zijn zus was een vriendin van Annie. Het was een sobere bruiloft. ,,Omdat het oorlog was, moesten we roeien met de riemen die we hebben. Zo had ik mijn eigen trouwjurk genaaid.” 

Het was een sobere bruiloft vanwege de oorlog

Wouterus was schoenmaker en later begeleidde hij bewoners van de GGZ-locatie Veldwijk, die als dagbesteding wasgoed en kolen moesten halen en brengen. ,,Dat ging toen met grote handkarren en was fysiek zwaar werk”, vertelt Annie. ,,Hij was met begin 60 al op en kon toen niet meer werken.” Haar man is ook nog in dienst geweest. In 1939 werd hij voorafgaand aan de Duitse inval gemobiliseerd. Uit het huwelijk komen vijf kinderen, waarvan vier zoons en één dochter: Marinus (Rien), Teunis (Teun), Josinus (Jos), Wouterus (Theo) en Willy. Inmiddels heeft Annie 11 kleinkinderen, 13 achter-kleinkinderen en zelfs één achter-achterkleinkind: vijf generaties dus! Annies man overleed in 1987 op 75-jarige leeftijd en ook haar zoon Teunis leeft niet meer.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Annie trouwde in 1942 met Wouterus Lubbertus. Het was een sobere bruiloft vanwege de oorlog.  - Eigen beeld

VLIEGENDE BOMMEN

Annie heeft vooral veel herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Ze kan zich nog goed herinneren dat er een bom viel op een huis vlakbij waar ze toen met haar man woonde, tot drie dagen voor het gebeurde. ,,Dat was in onze noodwoning aan de Julianalaan, vlakbij de spoorwegovergang. Hier staat nu een monument. Er zijn mensen omgekomen door die bom, het was een hele angstige tijd waar we in leefden”, vertelt Annie nog zichtbaar aangedaan.

Het was een hele angstige tijd waar we in leefden

Later, toen ze op de Koesteeg woonden, vielen er weer bommen. ,,Ook kwamen er ‘vliegende bommen’ over (V1’s), doodeng vond ik die. We kregen ook een keer een huiszoeking door een Duitse officier, om te kijken of we radio’s in huis hadden, dit was toen namelijk verboden. Hij kwam ook in de slaapkamer waar Marinus, onze eerste zoon die toen nog een baby was, lag te slapen.”

BURGEMEESTER OP BEZOEK

Inmiddels woont Annie alweer een paar jaar in woonzorgcentrum De IJsvogel in Ermelo, een dependance van Zorggroep Noordwest-Veluwe. Ze ziet niet goed meer en horen is ook wat lastig. Verder is ze gezond en werkt haar geheugen nog prima. Ze luistert graag naar de tv of de radio, omdat horen nog wel redelijk gaat. Lezen lukt helaas niet meer zo goed, dat deed ze haar leven lang erg graag. Vorige week kwam de burgemeester van Ermelo op bezoek om Annie persoonlijk te feliciteren. Annie vierde haar verjaardag verder met haar kinderen en aanhang in De Baanveger, waar ze zelf nog jarenlang vrijwilliger is geweest.

Annie is al meer dan een eeuw op deze aarde; dat is lang niet iedereen gegeven. Op de vraag wat haar geheim is van haar hoge leeftijd, antwoordt ze lachend dat ze altijd gezond gegeten heeft en nooit heeft gerookt. Maar oud worden komt ook wel voor in haar familie, want een tante van haar is 103 geworden. Annie is niet de oudste inwoner van Ermelo. Binnenkort mag een andere inwoonster de respectabele leeftijd van 110 bereiken.

Marja Stienstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie