Duivencoaches Mandy Boeve-de Greef uit Putten en Jan Mark Dunsbergen uit Ermelo
Duivencoaches Mandy Boeve-de Greef uit Putten en Jan Mark Dunsbergen uit Ermelo Foto: Marco Jansen

Duivenmelker Jan Mark (22) uit Ermelo deelt fascinatie: ‘Hoe de duiven de weg vinden is wetenschappelijk niet aan te tonen’

17 april 2023 om 19:00 Mensen Wij zijn Ermelo Tips van de redactie

ERMELO/PUTTEN Jan Mark Dunsbergen uit Ermelo en Mandy Boeve-de Greef uit Putten zijn duivencoaches, ofwel duivenmelkers. Jan Mark beoefent de hobby met zijn vader, Mandy met haar partner. Verwachtingsvol kijken ze op zaterdag in hun tuin uit naar de aankomst van hun duiven na een vlucht. Mandy: ,,Het mooist is als alles binnen is voor we de klokjes afslaan.”

Zaterdag 8 april is het duivensportseizoen begonnen en dit loopt door tot medio september. Elke vrijdag worden de duiven ingekorfd om de volgende dag mee te doen aan wedstrijden. De afstanden variëren van korte vluchten van 100 kilometer tot 700 kilometer. 

HET GAAT OM DE ROEM

Op 15 april deden Mandy en Jan Mark mee aan een wedstrijd in Meer, net over de grens in België. ,,Je pakt de duiven uit je tuin en brengt ze naar het verenigingslokaal. Een vrijwilliger brengt ze naar de verzamelplek in Leusden. Daar worden duiven van meerdere verenigingen in manden in een trailer geschoven. De volgende ochtend worden ze losgelaten, met duizenden tegelijk. De duif met de hoogste gemiddelde snelheid komt als eerste thuis. Dat wordt met een chipje geregistreerd. De wedstrijdleider verzamelt de klokjes en na het uitlezen wordt bepaald wie wint van de vereniging, regio en afdeling. Je wint er roem mee”, vertelt Jan Mark (22). 

JONGSTE LID PV DE SNELPOST

Jan Mark is het jongste lid van PV de Snelpost en is negen jaar geleden aangesloten. ,,Mijn vader had siervogeltjes en er kwam een sierduif in de buurt aangevlogen. Mijn broer en ik vonden dat wel interessant en binnen korte tijd hadden we er een stuk of 12. Omdat sierduiven in en om het huis vliegen, zijn mijn vader en ik in 2014 overgestapt naar postduiven. We timmerden een groter hok en werden lid van de postduivenvereniging in Ermelo.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De jonge duivem van Mandy. - Photo: Marco Jansen 

Ze kregen hulp over het houden van duiven en het verzorgen voor een wedstrijd. ,,Een welkome tip was doffers en duivinnen niet samen te laten trainen, want dan zitten ze vaak op het hok of op een dak en komt van trainen niet veel terecht.” Inmiddels vliegen ze met 12 vrouwtjes, 12 mannetjes en 40 jonge duiven. ,,Voor hun eerste levensjaar zijn ze al bijna volgroeid.”

COMBINATIE AALT EN MANDY

Mandy (47) leerde in 2016 haar huidige man kennen en rolde zo in de duivensport. Ze zijn nu een jaar lid in Ermelo. ,,Bij de Woudvliegers in Putten was ik de jongste van de vereniging. De club is door omstandigheden opgeheven. Met zeven liefhebbers zijn we naar Ermelo gegaan. Sinds vorig jaar vliegen we onder de combinatie Aalt en Mandy Boeve.” 

MAGNETISCHE VELDEN OF ZONNESTAND

Mandy vindt de duivensport erg interessant. ,,Dat duiven naar een onbekende plek worden gebracht en de weg terug weten te vinden, blijft heel fascinerend. Of het aan magnetische velden ligt of door de zonnestand komt, het is wetenschappelijk niet aan te tonen.”

VROUWEN IN DE DUIVENSPORT

In de duivensport zijn er niet veel vrouwen. Bij De Snelpost ‘vliegt’ de vrouw van de voorzitter ook mee met haar duiven. Mandy deed in 2020 mee aan de NPO Lady’s League en werd duifkampioen dagfond (eendaagse vlucht). Ze is gehecht aan de vogels. Ze trainen de duiven dagelijks drie kwartier tot een uur. Mandy en haar man hebben de garage verbouwd tot duivenverblijf en er is ook een apart hok voor jonge duiven. ,,We hebben er inclusief jongen nu 90 postduiven. Ook heb ik acht koppels figurita’s, kleine lokduifjes.” 

Windmolens, hoogspanningskabels en roofvogels zijn gevaren bij tegenwind. Een duif kan 120 km/u vliegen, maar een havik doet daar niet voor onder. Mandy: ,,Oudere vogels komen altijd wel terug, bij jonge dieren zijn er soms verliezen. Het mooist is dat alles voor het klokje afslaat weer thuis is.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie