Caroline voor haar verzameling: „Soms lijkt het wel kunst.”
Caroline voor haar verzameling: „Soms lijkt het wel kunst.” Joyce Kruizenga-Elskamp
WIJ ZIJN ERMELO

Waar laat je 1007 wc-rollen? Ermelose Caroline van Harten verzamelt wc-rollen met wikkels

21 februari 2023 om 19:00 Mensen Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO Deze week in de rubriek Wij zijn Ermelo het verhaal van Caroline van Harten. Ze spaart wc-rollen met wikkels van over de hele wereld en heeft inmiddels 1.007 unieke exemplaren. Maar nu heeft ze een probleem...

Voor zover de Ermelose Caroline van Harten weet, is er niemand in Nederland die ook wc-rollen met wikkels eromheen spaart. Haar verzameling is de vaderlandse media niet ontgaan. Zo is ze al op tv (SBS-6, NOS Jeugdjournaal) en op de radio (538) geweest. En vandaag kan ze het Ermelo’s Weekblad aan dat rijtje toevoegen. 

Caroline vertelt lachend: „Ook ben ik een keer voor ‘Man bijt hond’ gevraagd, maar dat vind ik niet zo’n leuk programma. Je weet nooit hoe de media met jouw verhaal aan de haal gaat. Tijdens corona was het hamsteren van wc-papier natuurlijk helemaal hot. ‘Dus jij zit goed’, zeiden ze bij Radio 538. Maar daar was ik helemaal niet mee bezig.”


LEUK VOOR THUIS

„Het is begonnen toen wij tien jaar geleden op vakantie waren in Dubai. Op het toilet van ons hotel stonden de reserve wc-rollen in een mooi papier gewikkeld. Da’s leuk voor thuis, dacht ik gelijk. Toen viel het mij op, dat in andere hotels ook rollen stonden met weer een andere wikkel eromheen. Langzaam maar zeker begon de verzameling vorm te krijgen.”

De verzameling werkte aanstekelijk; vrienden en familie begonnen het ook leuk te vinden om voor Caroline op zoek te gaan naar wc-rollen met wikkels. En het voordeel van deze verzamelwoede is dat de wc-rollen overal te vinden of koop zijn. ,,Ze zijn betaalbaar, vergaan niet en zijn gemakkelijk mee te nemen”, aldus Caroline.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Een handige vriend van Caroline heeft planken op maat gemaakt voor de verzameling. - Joyce Kruizenga-Elskamp

OP MAAT GEMAAKT 

Maar waar laat je zo’n enorme verzameling wc-rollen, behalve natuurlijk op het toilet? Caroline: „Ik heb de verzameling rollen thuis op lange planken staan in de hal. Een handige vriend van ons heeft deze planken helemaal op maat gemaakt. De rollen passen er perfect in en door de witte omgeving komen al die kleuren goed tot hun recht. Soms lijkt het wel kunst. De kasten trekken ook veel bekijks van voorbijgangers. Collectanten denken weleens dat het potjes verf zijn en zijn blij verrast als ik vertel dat het wc-rollen van over de hele wereld zijn.“ 

EIGEN GEBRUIKEN 

„Elk land heeft ook weer zijn eigen gebruiken. Zo komen er hele kleurrijke rollen uit Suriname, grappige met panda’s erop uit China en met plastic wikkels eromheen uit Azië. Om plastic te verminderen gaan ze in Azië nu over op andere wikkels. Aan de ene kant wel jammer, maar ik begrijp het ook wel. In Scandinavië zijn bijvoorbeeld nauwelijks wc-rollen met wikkels te vinden en in de Oostblok-landen is het papier armoedig grauwgrijs. In de Caribbean heb je ook hele dunne eenpersoons wc-rollen met heel weinig papier. Ik moet toch eens gaan navragen wat daar precies de bedoeling van is”, overpeinst Caroline. 

GROOTVERPAKKING

Dat ze een gepassioneerd verzamelaar is, blijkt wel uit het feit dat Caroline alle rollen uit haar hoofd kent. „Hoeveel ik er ook heb, ik ken allemaal. Soms zie ik in het buitenland in een supermarkt een rol die ik nog niet heb. Maar dan zitten ze net met vierentwintig rollen in één verpakking. Ik haal weleens één rol eruit en betaal dan alleen die rol. Soms kom ik daarmee weg. Maar ik heb ook een keer gehad dat ik perse een bepaalde rol wilde hebben en toen maar alle vierentwintig rollen heb gekocht. En die dan maar achtergelaten heb op de hotelkamer. Die kamermeisjes daar moeten wel gedacht hebben...”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Ermelose Caroline van Harten verzamelt wc- rollen met wikkels. - Joyce Kruizenga-Elskamp


PROBLEEM

Of ze met haar verzameling in het Guiness Book of Records staat? ,,Ik heb geprobeerd erin te komen, maar dat is niet gelukt. Er zijn mensen die kleinere verzamelingen hebben dan ik, en ik snap niet hoe het hen gelukt is om erin te komen. Ik heb het maar opgegeven. Maar ik heb nu wel een ander probleem. Eigenlijk kunnen er nog maar een paar rollen bij en dan zijn mijn kasten echt vol. Daar moet ik nog maar eens even goed over gaan nadenken”, besluit Caroline.

Heb jij een bijzondere verzameling of unieke hobby? Misschien heb jij ook wel de droom om in het Guiness Book of Records te komen? Geef je op voor deze rubriek en stuur een email naar ermelosweekblad@bdu.nl.

Joyce Kruizenga-Elskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie