Emir Al-Samer, Parkdichter van 's Heeren Loo, en Dorpsdichter Erik Slagt (links) filosoferen over het leven.
Emir Al-Samer, Parkdichter van 's Heeren Loo, en Dorpsdichter Erik Slagt (links) filosoferen over het leven. Frieda Fennell

‘Vorm van zelftherapie’: Parkdichter van ‘s Heeren Loo en Dorpsdichter Ermelo in gesprek over de kracht van het gedicht

13 juni 2023 om 19:00 Mensen Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO Emir Al-Samer is Parkdichter van ‘s Heeren Loo. Hij schreef de bundel ‘Levenspoëzie’ die deze zomer uitkomt. Erik Slagt kennen we als Dorpsdichter van Ermelo. Hij dichtte onder andere over Ermelo 50 jaar en Koningsdag.
Een gesprek over de kracht van het geschreven woord.

Emir Al-Samer (25) dicht pas sinds een jaar. In die tijd schreef hij een veelvoud aan gedichten, waarvan er 50 in de bundel Levenspoëzie staan. De gedichten gaan over alles wat je in het leven tegenkomt. ,,Ik ben iemand die op zoek is naar antwoorden. Over de zin van het leven bijvoorbeeld. Daarbij zoek ik de verbinding tussen emotie en ratio. Ik neem er simpelweg geen genoegen mee dat iets is, zoals het is.” 

Ik zoek de verbinding tussen emotie en ratio

Daarbij haalt Emir een uitspraak van Albert Einstein aan: ,,Er zijn enkel twee manieren om te leven. De één is alsof niks een wonder is. De ander is alsof alles een wonder is.” ,,Niets is gewoon als je er goed over nadenkt, alles is een wonder”, aldus Emir.

DOOR HOGER HAND GEVRAAGD

De dichtkunsten van Emir bleven niet onopgemerkt en na een voordracht in de soos van ‘S Heeren Loo werd hij gevraagd als officiële Parkdichter. ,,Van hoger hand werd ik daarvoor gevraagd”, licht Emir toe. Als Parkdichter wordt hij gevraagd om gedichten te schrijven omtrent belangrijke projecten of gebeurtenissen. ,,Met mijn gedichten wil ik graag iets bijdragen aan de maatschappij. Dichten is ook een manier om mijn emoties te uiten. Ik heb geen gemakkelijke jeugd gehad en met mijn poëzie hoop ik anderen die een moeilijke start hebben hoop te geven.” 

’ECHTE’ DICHTER

Hoe anders ligt dit bij Erik Slagt die zichzelf geen ‘echte’ dichter noemt maar een betrokken schrijver die van taal houdt. ,,De insteek van mijn gedichten is heel anders. Ik heb niet de poëtische drang die dichters doorgaans hebben en zoals bij Emir het geval is. Ik schrijf vanuit een meer praktische achtergrond, van het schrijven van de schoolkrant tot de wijkkrant en later columns over mijn coachingspraktijk.”

Ik hou ervan om mensen te wijzen op ontwikkelingen, om ze in dialoog te brengen

,,Pas toen ik de oproep voor een nieuwe Dorpsdichter las, ben ik gaan nadenken over dichten. Ik zie mezelf als maatschappelijk betrokken en houd ervan om mensen te wijzen op ontwikkelingen, om ze in dialoog te brengen. Daarom past de functie van het Dorpsdichterschap wel bij me.”


Erik Slagt en Emir Al-Samer in gesprek met verslaggever Frieda Fennell. - eigen foto

DICHTEN IS SPANNEND

Dat dichten spannender is dan geschreven tekst, is iets waar beide heren het over eens zijn. ,,Ik vind schrijven ergens maar saai”, geeft Emir aan. ,,Ik houd van de kunstzinnigheid en emotie van poëzie. Het staat de lezer open om er eigen betekenis aan te geven.”
,,Geschreven tekst zoals een column kan inderdaad heel stellig zijn; zó moet het en zó niet. Een gedicht laat ruimte voor de lezer om het zelf in te vullen”, beaamt ook Erik.

Liefde is de kracht

Liefde is de grootste kracht
Het mooiste wat er is
Iets wat ik soms mis
Maar er is genoeg liefde om me heen
Dat zomaar opeens verscheen
Het houd me op de been
Liefde is het gene wat ons redt
Voor dat we door al het kwaad
worden geplet


Emir Al-Samer

DICHTEN OP UITNODIGING

Ook in de totstandkoming van de gedichten gaan beide dichters compleet anders te werk. Terwijl Emir een sjekkie rolt, vertelt Erik. ,,Ik schrijf in etappes. Ga eerst bij mezelf te raden wat een onderwerp met me doet. Daarna zoek ik woorden bij het gevoel, en probeer daar vervolgens een vorm bij te vinden. Klank, rijm en ritme vind ik daarbij belangrijk.”

Ik ga eerst bij mezelf te raden wat een onderwerp met me doet. Daarna zoek ik woorden bij het gevoel


Ook schrijft Erik vanuit zijn rol als Dorpsdichter op uitnodiging. Dat is soms een uitdaging, zoals bijvoorbeeld voor de Oranjevereniging. ,,Ik ben niet erg koningsgezind en zocht naar een manier om het Oranjefeest en de Nederlandse saamhorigheid te combineren met een kritische noot. Die vond ik in een citaat van Koning Willem Alexander zelf over de rol van zijn overgrootmoeder in de Tweede Wereldoorlog. Zo probeer ik de lezer dan toch weer aan het denken te zetten.”

DICHTEN ALS NOODZAAK 

Voor Emir lijkt dichten een noodzaak te zijn, een manier om grip te krijgen op de wereld. ,,Ik kan slecht tegen onrecht. De ellende in de wereld doet me zeer. Op zo’n moment komen de woorden en zinnen vaak ineens bij me op. Ik pak dan mijn telefoon en begin te typen. Het is een manier om mijn hoofd leeg te maken, een soort zelftherapie.”

Zo schreef hij het gedicht ‘Liefde is de grootste kracht’ naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. ,,Ik geloof niet dat we vuur moeten bestrijden met vuur, maar dat we kwaad moeten verdrijven met liefde en respect.”

Ik kan slecht tegen onrecht. De ellende in de wereld doet me zeer

Waar Emir de last van de wereld op zijn schouders meedraagt, probeert Erik met zijn gedichten iets concreets te bereiken. Toch is het doel van beide heren hetzelfde. De blik van mensen verbreden, hen inspireren en aan het denken zetten. En dat is de verbindende kracht van poëzie.

Vanaf heden plaatst het Ermelo’s Weekblad iedere maand een gedicht van Emir Al-Samer in de krant. Zijn gedichten zijn ook te lezen op Facebook onder de naam Dichter Prince.
Gedichten van Erik Slagt zijn regelmatig te lezen in het Ermelo’s Weekblad of op dorpsdichterermelo.nl.

Frieda Fennell
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie