Raad Ermelo steunt voorstel ruim vier miljoen euro uit te trekken voor de bouw van een gymzaal op het terrein van ’s Heeren Loo.
Raad Ermelo steunt voorstel ruim vier miljoen euro uit te trekken voor de bouw van een gymzaal op het terrein van ’s Heeren Loo. Pixabay

Raad Ermelo kan geen ‘nee’ zeggen tegen nieuwe gymzaal terrein ‘s Heeren Loo: kostenplaatje vier miljoen

21 april 2023 om 17:00 Politiek

ERMELO Het voorstel ruim vier miljoen euro uit te trekken voor de bouw van een gymzaal op het terrein van ’s Heeren Loo mag in de raad rekenen op brede steun. Alle partijen erkennen dat het hier gaat om een wettelijke taak van de gemeente en daarom ook geen ‘nee’ kan worden gezegd tegen het voorstel.

Dat betekent niet dat het als hamerstuk in de raad kan worden behandeld. Er zijn waarschijnlijk enkele amendementen (wijzigingsvoorstellen) te verwachten om de besluitvorming duidelijk en transparanter te maken.

AANKOOP GYMMATERIALEN

Onder meer betreft het de aankoop van aanvullende gymvoorzieningen voor sporthal Triade omdat die aansluiten bij de splitsing in drie delen die mogelijk is. Omdat het om een bedrag gaat dat onder de tweehonderdduizend blijft is het niet noodzakelijk hiervoor een krediet te vragen bij de behandeling van het voorstel rond de gymzaal ’s Heeren Loo. Volstaan kan worden dit te melden in het bestuurlijk overzicht dat de raad op een later tijdstip krijgt te behandelen.

Maar dat wordt door vooral Evelien Kars (Progressief Ermelo) vreemd gevonden. Want zegt de raad op dat moment ‘nee’ tegen het voorstel, dan valt het totale plan voor de nieuwe gymzaal volgens haar in duigen. Ze vindt dat het onderdeel moet zijn van de besluitvorming rond de gymzaal omdat de aanschaf van de extra materialen daar onderdeel van uit maakt.

AMENDEMENTEN RAAD NODIG 

Het college van burgemeester en wethouders heeft echter niet de bevoegdheid om een eenmaal gedaan voorstel aan de raad achteraf te wijzigen. Dat betekent dat hiervoor een amendement nodig is in de raad. Dat hoeft niet op weerstand te rekenen van het college. Dat maakt dat Progressief Ermelo hiermee aan de slag gaat.

Dat geldt mogelijk ook voor het schrappen van passages rond het busvervoer. Partijen vinden dat dit niet in het stuk thuishoort omdat het geen verband heeft met de toekomstige lasten. Ook hier is de raad zelf aan zet om met een amendement dit alsnog geschrapt te krijgen.

SCENARIO FAILLISSEMENT

Bij de fracties van VVD en één-Ermelo leven nog vragen over wat er gebeurt wanneer ’s Heeren Loo het terrein verkoopt of wat de gevolgen zijn als er in het ergste geval sprake is van een faillissement. Volgens het college van burgemeester en wethouders is in dat geval een volgende eigenaar ook gebonden aan het recht van erfpacht. Beide partijen zijn daar echter niet gerust op en willen een helder antwoord van het college voor het voorstel in de raad wordt behandeld.

OVERSCHRIJDING KOSTEN

De gemeente wordt juridisch eigenaar van de nieuwe gymzaal, het beheer en de exploitatie worden in opdracht van de gemeente uitgevoerd door Interactie. Evelien Kars is enigszins verontrust over het feit dat de raad in korte tijd een derde voorstel krijgt voorgelegd waarin sprake is van een forse overschrijding van de oorspronkelijke raming. In eerste instantie was dat twee miljoen en dat bedrag wordt nu verdubbeld. Voor Nero de Boer (CDA) speelt mee dat de gymzaal wordt ingezet voor de gemeenschap.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie