Raad Ermelo wenst eind aan slepend dossier Tomassen Duck-To.
Raad Ermelo wenst eind aan slepend dossier Tomassen Duck-To. Wijnand Kooijmans

Raad Ermelo wenst eind aan slepend dossier Tomassen Duck-To, maar toch eerst verder onderzoek

3 april 2023 om 17:00 Politiek

ERMELO Het voorstel aan de raad het besluit in te trekken rond de verklaring van geen bedenkingen en de zienswijzen daarop rond de vergunningverlening aan Tomassen Duck-To is niet behandeld door de raad. Dit op voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Ondanks de uitdrukkelijke wens van de raad dat er een eind moet komen aan dossier ‘Tomassen Duck-To’, wil het college eerst verder onderzoek doen voor het voorstel in behandeling komt. 

Met uitzondering van de fracties van HEE22 en Progressief Ermelo stemt de raad hiermee in. Evelien Kars van deze laatste partij is van mening dat het voorstel ‘gewoon’ behandeld kon worden. Er is, zo geeft ze aan, een fout gemaakt door niet uit te gaan van de maximale slachtcapaciteit. Reden de benodigde verklaring rond de aanvraag van een nieuwe vergunning niet te kunnen verlenen.

STRIJD

Door Henri Luitjes (één-Ermelo) werd aangegeven dat het dossier diep ingrijpt in zijn partij. Het polariseert de samenleving en zet mensen tegen elkaar op. Een strijd van partijen tegen de bio-industrie omdat Tomassen nu eenmaal geen broodjes bakt maar eenden slacht. Een deel van zijn kritiek is gericht tegen de opstelling van de Partij van de Dieren in de Tweede Kamer die over de gang van zaken regelmatig Kamervragen heeft gesteld. 

Volgens hem wordt hierdoor de integriteit van de Ermelose raad in twijfel getrokken. Hij voelt zich door de totale gang van zaken geïntimideerd. ,,Ik wil niet over mijn linker- en rechterschouder moeten kijken maar op basis van argumenten handelen.” Wat dit betreft kreeg hij steun van Bart Willemsen (CDA) die zich in de uitspraken van Luitjes herkent.

ONDERZOEK

In verband met de tegenstelling tussen partijen is door de raad een onafhankelijk onderzoek gevraagd. Hieruit blijkt dat voor de behandeling van de vergunningaanvraag in ieder geval een toetsing moet plaatsvinden of een verder onderzoek naar de gevolgen van de uitbreiding voor natuur en milieu (MER-rapportage) noodzakelijk is.

Monique van den Broek (VVD) vindt dat haast moet worden gemaakt. Het college verwacht dat de uitkomst van de onderzoeken drie maanden op zich laten wachten en daarna nog twee maanden nodig zijn voor een voorstel aan de raad kan worden aangeboden. De VVD vindt dat deze termijn tot acht weken moet worden teruggebracht.

KRITIEK

Kritiek van onder meer Liesbeth Urbach (ChristenUnie) is dat de onderzoeken van het college er op zijn gericht de vergunning alsnog te kunnen verlenen. Op dit punt werd de raad gerustgesteld door wethouder Hugo Weidema. De raad kan ‘nee’ zeggen tegen het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen.

Han Wilhelm (HEE22) vindt de onderzoeken niet noodzakelijk. Volgens hem is duidelijk dat de verklaring van geen bedenkingen niet kan worden afgegeven en de gehele procedure over moet. De raad is unaniem in het oordeel dat er een eind moet komen aan dossier ‘Tomassen Duck-To’ dat de gemoederen al jaren bezig houdt.

Wijnand Kooijmans 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie