Tomassen Duck-To moet onderzoek doen naar de gevolgen voor natuur en milieu voor nieuwe milieuvergunning.
Tomassen Duck-To moet onderzoek doen naar de gevolgen voor natuur en milieu voor nieuwe milieuvergunning. Pixabay

Toch onderzoek noodzakelijk naar gevolgen natuur en milieu van activiteiten Tomassen Duck-To

3 februari 2023 om 10:30 Natuur en milieu

ERMELO De kans is levensgroot dat het bedrijf Tomassen Duck-To eerst onderzoek moet doen naar de gevolgen voor natuur en milieu voor de gevraagde nieuwe milieuvergunning kan worden verleend.

Dat blijkt uit het onafhankelijk onderzoek door het bureau Soppe Gundelach zoals dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad. Onderzoeker Marcel Soppe is volgens raadslid Henri Luitjes (één-Ermelo) de meest deskundige op het gebied van de zogenoemde milieu-effectenrapportage (MER) en daarop ook gepromoveerd. De onderzoeker komt woensdag 15 februari zijn rapport zelf toelichten in een beeldvormende vergadering.

Dan krijgen ook insprekers, zo zegt Luitjes, de mogelijkheid in te gaan op de conclusies van het onderzoek. De bijeenkomst begint om half acht in de raadszaal van het gemeentehuis. 

MER-PLICHT

Door Soppe wordt aangegeven dat hij op basis van de toelichting de conclusie trekt dat de drempelwaarde van 25.000 ton vlees per jaar wordt overschreden en daarmee het bedrijf ook MER-plichtig is. Dat is in tegenspraak met de conclusie van het college van burgemeester en wethouders dat van mening is dat het bedrijf deze plicht niet heeft.

GEWICHT EENDEN

De kwestie rond de vergunningverlening aan Tomassen speelt al jaren. De strijd spitst zich onder meer toe op het gewicht van de eenden waarbij zelfs het gewicht van de tong van de eend tot tweespalt leidt. Voor de raad was dit aanleiding een nieuw onafhankelijk onderzoek te vragen. 

Mede omdat onderzoeken van het bedrijf en tegenstanders van de aangevraagde vergunning uiteen lopen. Dat maakt dat de raad duidelijkheid wil voor een uitspraak wordt gedaan over de benodigde verklaring van geen bedenkingen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie