Het gewicht van de eenden die worden geslacht door Tomassen Duck-To in Ermelo blijft omstreden
Het gewicht van de eenden die worden geslacht door Tomassen Duck-To in Ermelo blijft omstreden Pixabay.com

Gewicht eenden twistpunt in vergunningsaanvraag Tomassen Duck-To

8 december 2022 om 16:00 Natuur en milieu

ERMELO Het gewicht van de eenden die worden geslacht door Tomassen Duck-To blijft omstreden. En daarmee de vraag of voor de vergunningaanvraag al dan niet onderzoek moet worden gedaan naar de gevolgen voor natuur en milieu.

Volgens het bedrijf is het slachtgewicht 2,1 kilogram en blijft men daardoor binnen de toegestane capaciteit van 25.000 ton per jaar. Berekeningen van de omgevingsdiensten geven een hoger gewicht aan. Daarmee staat de gemeenteraad bij het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen alsnog voor de vraag wie gelijk heeft. Voor Henri Luitjes (één-Ermelo) staat het op dit moment vast dat zo’n onderzoek er niet hoeft te komen waarmee hij lijnrecht staat tegenover Han Wilhelm (HEE22) die vindt dat zo’n onderzoek wel nodig is.

INZAGE ZIENSWIJZEN

Uit de beeldvormende vergadering rond de nota van zienswijzen omtrent de verklaring van geen bedenkingen blijkt dat een deel van de raad zich op achterstand gezet voelt. Onder meer omdat het bedrijf Tomassen Duck-To de beoordeling van de zienswijzen eerder onder ogen heeft gekregen dan de raad en ook aanpassingen heeft kunnen doen. Volgens Judith Wolderink van Haskoning, die vanwege hun expertise voor de beoordeling van de aanvraag is aangetrokken door het college van burgemeester en wethouders, is dit gedaan gezien vragen rond de bedrijfsvoering van het bedrijf. Die waren alleen door Tomassen Duck-To te beantwoorden.

VERPLAATSING TOMASSEN DUCK-TO NAAR ECO-BEDRIJVENTERREIN A28

Een belangrijk onderdeel van de discussie spitst zich toe op een mogelijke verplaatsing van het bedrijf naar een te realiseren eco-bedrijvenpark langs rijksweg A28. Directeur bedrijfsvoering Jeroen IJzerman van Tomassen geeft aan dat het bedrijf zeker bereid is daarover in gesprek te gaan als dit beter is voor het bedrijf, de omwonenden en de gemeente.

Volgens wethouder Hugo Weidema is het opstarten van het traject te komen tot het eco-bedrijvenpark in gang gezet door het college. Met de komst van burgemeester Hans van Daalen heeft een herverdeling van portefeuilles plaatsgevonden waardoor het dossier nu bij een wethouder ligt waar dit tot nu toe onder de hoede was van waarnemend burgemeester Dorine Burmanje.

VERSCHIL VAN INZICHT OVERNAME VSE

Verschil van inzicht bestaat over het tijdstip waarop het college is geïnformeerd over de overname van de VSE in Harderwijk door Tomassen Duck-To. Daardoor heeft het bedrijf maatregelen moeten nemen waarvan achteraf bleek dat hiervoor een vergunning was vereist. Volgens het bedrijf zelf is voor de overname met een vertegenwoordiging van het college hierover gesproken.

Jan van Eijsden, toenmalig lid van het college wil niet ontkennen dat mogelijk één lid hiervan op de hoogte is gesteld maar dat de overname voor de overige collegeleden als een volslagen verrassing kwam die men uit de krant heeft moeten vernemen. Het dossier Tomassen was destijds in handen van voormalig burgemeester André Baars.

Nogmaals werd benadrukt dat de vergunning van belang is om bij overtreding tegen het bedrijf op te kunnen treden. Bij overschrijding is er sprake van een economisch delict.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie