Tomassen Duck-To krijgt zich op vergunningverlening door de raad en geeft aan te willen praten over verplaatsing naar toekomstig eco-bedrijventerrein langs A28.
Tomassen Duck-To krijgt zich op vergunningverlening door de raad en geeft aan te willen praten over verplaatsing naar toekomstig eco-bedrijventerrein langs A28. Wijnand Kooijmans

Vergunning voor Tomassen Duck-To, verzet Stichting DOEH en schadeclaims verwacht

7 november 2022 om 14:03 Politiek

ERMELO Het bedrijf Tomassen Duck-To is bereid te praten over een eventuele verplaatsing in de toekomst wanneer de komst van een eco-bedrijventerrein langs rijksweg A28 doorgang vindt.

Burgemeester Dorine Burmanje zegt dat het bedrijf dit heeft toegezegd na een gesprek met de gemeente Ermelo. In de tussentijd wordt de raad gevraagd een verklaring van geen bedenkingen af te geven zodat de door het bedrijf gevraagde omgevingsvergunning voor de huidige locatie kan worden afgegeven.

VERZET STICHTING DOEH

Het woord raad kan overigens tussen haakjes worden gelezen. Indien de gemeenteraad instemt met de verklaring van geen bedenkingen zal dit zeker op verzet stuiten bij de Stichting DOEH die al heeft aangekondigd zicht tot het uiterste te verzetten tegen de vergunning en daardoor als laatste stap naar de Raad van State stapt.

Burgemeester Burmanje geeft aan dat de gemeente de meest zorgvuldige weg heeft bewandeld als het gaat om de afronding van dit langlopende dossier. Planning is dat de raad de verklaring van geen bedenkingen behandelt in de raad van 21 december. Het gaat om de legalisatie van vijf bouwwerken op het terrein van Tomassen Duck-To aan de Fokko Kortlanglaan die zonder vergunning geheel of gedeeltelijk zijn gerealiseerd.

DWANGSOMMEN VOORLOPIG OPGESCHORT

 In afwachting van de af te geven vergunning schort het college van burgemeester en wethouders de inning van opgelegde dwangsommen op. Volgens Burmanje voldoet het bedrijf aan alle eisen om de gevraagde vergunning af te geven en is deze nodig voor een goede bedrijfsvoering. Burmanje ziet het afgeven van de vergunning als de afronding van een lang maar zorgvuldig doorlopen proces door de gemeente.

Dat over een eventuele verplaatsing wordt gesproken is volgens Burmanje het gevolg van de tegenstand tegen het bedrijf die bestaat bij omwonenden. ,,Dan moet je zien te komen tot een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is. Bij alle beslissingen moet je rekening houden met de sentimenten die er leven.” 

AFZIEN VAN HANDHAVING

Dat tot nu toe is afgezien van handhaving komt voort uit het feit dat de overtredingen kunnen worden gelegaliseerd. Als voorbeeld noemt Burmanje de luchtwasser die is geïnstalleerd om de geuroverlast te beperken. ,,Je kunt zeggen ‘haal die weg’, maar dan loop je het risico dat je veertien dagen later moet zeggen dat de luchtwasser weer opnieuw moet worden aangebracht.

SHADECLAIMS VERWACHT

Bij de besluitvorming is er rekening mee gehouden dat schadeclaims kunnen worden ingediend door zowel omwonenden als het bedrijf zelf. Een besluit hoe daar mee om te gaan wil het college nemen nadat de raad de benodigde bedenkingen van geen bezwaar heeft afgegeven. Burmanje verwacht dat het besluit een toetsing door de Raad van State kan weerstaan. ,,Anders hebben we ons huiswerk niet goed gedaan.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie