Afbeelding
Pixabay

Onaanvaardbare impasse vergunningsprocedure Tomassen Duck To

7 april 2022 om 09:35 Rechtbank

ERMELO Zowel de provincie Gelderland als de gemeente Ermelo zijn door de rechtbank in het ongelijk gesteld als het gaat om het niet handhavend optreden tegen het bedrijf Tomassen Duck To. Wel hebben beide partijen de mogelijkheid in beroep te gaan bij de Raad van State.

De eendenslachterij is sinds 2016 uitgebreid. Hiervoor is niet de benodigde vergunning verleend. Daarna is alsnog door een derde partij vergunning aangevraagd maar er staat niet vast wanneer deze kan worden verleend. Bij het college van gedeputeerde staten van Gelderland is gevraagd handhavend op te treden tegen het ontbreken van de benodigde vergunning. Dat werd door het Gelders college niet noodzakelijk gevonden omdat concreet zicht bestaat op legalisatie. 

ONDERBOUWING ONVOLDOENDE De rechtbank is echter van mening dat de provincie niet inzichtelijk heeft gemaakt waarom een vergunning kan worden verleend. Ook wordt hen verweten te verwijzen naar bestaande milieurechten zonder man en paard te noemen. De rechtbank is dan ook van oordeel dat het besluit dat er sprake zou zijn van concreet zicht op legalisatie onvoldoende is onderbouwd. Het besluit van de provincie af te zien van handhavend optreden wordt dan ook vernietigd.

ILLEGAAL De rechtbank is ook van mening dat het bedrijf de voorschriften overtreedt. Onder meer als het gaat om het aantal eenden dat wordt aangevoerd en het daarmee gepaard gaande extra gebruik van de wachtruimte. Daar is tegen aangevoerd dat de uitstoot van ammoniak wordt gereduceerd door de luchtwasser. De rechtbank concludeert dat voor de inwerkingstelling van de luchtwasser eveneens een geldige vergunning ontbreekt en deze er dus illegaal staat.

De provincie wordt door de rechtbank verplicht een nieuw besluit te nemen. De rechtbank ziet geen reden een dwangsom op te leggen omdat er van wordt uitgegaan dat de provincie de termijn respecteert. 

INZAGE Ook de gemeente Ermelo wordt in het ongelijk gesteld in de zaak die is aangekaart door een omwonende. Ook hierin speelt het ontbreken van alle benodigde vergunningen een rol en het ontbreken van een concreet zicht op legalisatie. De rechtbank sluit daarbij niet uit dat een nieuwe verklaring van geen bedenkingen van de raad moet worden gevraagd of een nieuwe ontwerpvergunning ter inzage moet worden gelegd waardoor de vergunningsprocedure nog langer gaat duren. 

IMPASSE Volgens de rechtbank bestaat hierdoor een onaanvaardbare impasse. De gemeente treedt niet op omdat de aanvraag niet wordt verleend. De rechtbank vindt dat daardoor alle partijen niet weten waar ze aan toe zijn. Het bedrijf weet niet aan welke regels ze zich moeten houden, de gemeente kan het bedrijf niet verplichten zich aan de regels te houden en de omwonenden de ontwerpvergunning niet kunnen aanvechten. 

Aangegeven wordt dat de gemeente handhavend mag optreden ondanks een concreet zicht op legalisatie om te voorkomen dat de belangen van omwonenden in de knel komen. De gemeente moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen. Door de rechtbank wordt tevens geoordeeld dat het bedrijf de tijden voor aanvoer van de te slachten eenden overtreedt.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie