Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeenteraad overlegt achter gesloten deuren over dossier Tomassen Duck- To

16 juni 2022 om 10:00 Politiek

ERMELO De gemeenteraad van Ermelo wordt woensdag 22 juni achter gesloten deuren bijgepraat over de stand van zaken rond de handhaving en vergunningverlening aan eendenslachterij Tomassen DuckTo. Dat geeft burgemeester Dorine Burmanje aan die de beslotenheid noodzakelijk vindt in verband met nog lopende rechtszaken.

Aanleiding voor het besloten debat is een motie die in de gemeenteraad werd ingediend door Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo). Hierin stelt hij voor de eerder afgegeven voorlopige verklaring van geen bedenkingen in te trekken omdat de raad bij de vaststelling daarvan verkeerd is geïnformeerd. Ook ziet hij voorlopig geen concreet zicht op legalisatie. 

ONGEHOORD Burmanje verwacht dat binnen een half jaar de raad een voorstel krijgt rond het verlenen van een definitieve verklaring van geen bedenkingen die het bedrijf het mogelijk moet maken de huidige productie voort te zetten. Wilhelm heeft over die termijn grote twijfels. Maar vindt het ook ongehoord dat het bedrijf inzage heeft gekregen in de beantwoording van de ingediende zienswijzen en daarop zelfs correcties heeft kunnen aanbrengen. Terwijl de raad het enige orgaan is dat beslissingsbevoegdheid heeft als het gaat om de behandeling van de zienswijzen.

DISCUSSIE De discussie spitst zich onder meer toe op de vraag of de raad juridisch de bevoegdheid heeft een verklaring van geen bedenkingen in te trekken. Een door Wilhelm in de hand genomen gespecialiseerde advocaat op dit gebied vindt van wel; de juristen van de gemeente vinden van niet. Voor Wilhelm reden nog twee andere specialisten te betrekken bij de kwestie die beiden oordelen dat de raad de bevoegdheid heeft. 

COMPLEX Door meerdere partijen werd aangedrongen op het intrekken van de motie. Henri Luitjes (één-Ermelo) vindt een tijdsbestek van 48 uur te weinig om tot een gedegen oordeel te komen. Zeker omdat het om een complexe zaak gaat. Ook ziet hij liever dat Wilhelm komt met een initiatiefvoorstel dan met een motie. Eigenlijk wil zijn partij niet voor of tegen stemmen en wil hij tijd om meer informatie in te winnen.

Bart Willemsen (CDA) vindt dat het intrekken van de voorlopige verklaring van geen bedenkingen er toe leidt dat het bedrijf terug moet vallen op de oude vergunning met als gevolg meer overlast voor de omwonenden die juist strijden tegen die overlast. Ook Liesbeth Urbach (ChristenUnie) wil meer tijd. Mede gezien de tegenstrijdige adviezen. Ook Evelien Kars (Progressief Ermelo) ziet die tegenstrijdigheid. Haar partij heeft destijds met frisse tegenzin ingestemd met het afgeven van de verklaring van geen bedenkingen. 

Pieter Stam (SGP) vindt de gevolgen van het intrekken niet te overzien. Ook burgemeester Dorine Burmanje doet namens het college de oproep de motie in te trekken. Zij wil met voorrang de raad uitleg geven over de stand van zaken en de raad in een later stadium dan bijpraten over de andere nog langlopende dossiers. 

Han Wilhelm houdt zijn motie tot na de besloten bijeenkomst aan en kijkt dan of hij daaraan een vervolg wil geven. Hij vindt wel dat er geen sprake meer is van een Ermelo’s bedrijf zoals vaak wordt gezegd. Alles is eigendom van een Thais bedrijf.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie