Afbeelding
www.pixabay.com

Onderzoek langlopende dossiers afgesloten door raad

Politiek

ERMELO De gemeenteraad van Ermelo heeft het onderzoek naar de langlopende dossiers afgesloten. Tijd om aan te werk te gaan om het vertrouwen van de burger in de politiek te herstellen, zo gaf burgemeester Dorine Burmanje aan het eind van de vergadering aan.

Wijnand Kooijmans

Herma van der Weide (VVD) erkent dat de gemeente niet altijd correct heeft gehandeld. Maar dat de gemeente nooit burgers of ondernemers hun rechten heeft willen ontnemen. Ze gaf aan dat het onderzoek uitwijst dat het faillissement van Cas Meijbaum van Bar Twinns niet het gevolg is van handelen van de gemeente. Met name handhaving is volgens haar te lang blijven liggen maar daarin worden nu stappen gezet door het college van burgemeester en wethouders. ,,We staan voor fundamentele veranderingen waarmee in deze raadsperiode al een begin is gemaakt”, zo sloot ze af.

Dick Tillema (ChristenUnie) vindt dat het rapport duidelijk maakt dat de cultuur van de gemeente moet wijzigen. ,,We moeten zorgen dat de burger weer wordt gehoord al kunnen we niet iedereen gelijk geven. Maar wij moeten meer luisteren en in dat opzicht hebben we als raad steken laten vallen. Nu moeten we de zaken weer op orde zien te krijgen.”

Hij heeft begrip voor het wegblijven van de betrokkenen bij het onderzoek naar de langlopende dossiers. Dit omdat zij in zijn ogen terecht vonden dat er geen ruimte was voor een ruime wisseling van gedachten. Waar dat in zijn ogen wel nodig is om een goed beeld te krijgen van alle standpunten.

Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) gaf aan dat vooral de communicatie vanuit het college over handhavingszaken naar de raad toe slecht is verlopen. De muur waar Casper Meijbaum is opgelopen vindt hij onaanvaardbaar. Ook de handhaving tegen pallethandel Ten Hove is destijds door de toenmalige wethouder niet voortvarend genoeg opgepakt, zo is zijn mening. ,,We willen meer draagvlak bij onze inwoners en daarom moeten we aan de slag met puinruimen en het stof van onze schouders afkloppen.” Hij vindt dat lering uit het onderzoek moet worden getrokken.

Erik van der Weide (CDA) ziet het vooral als een gemis dat oud-burgemeester Baars niet is gehoord. Hij vindt dat beter geluisterd moet worden naar de burger. Ook moet de raad zich kritischer opstellen naar besluiten van het college en indien nodig hierover ook blijven doorvragen. Hij vindt dat de raad prominenter moet worden betrokken bij de afhandeling van de langlopende dossiers. Frans Snoek (SGP) vindt dat de raad bij handhavend optreden te vaak tegenstrijdige belangen hebben gespeeld. Hij vindt dat wantrouwen tegen de overheid een volksziekte dreigt te worden. Het rapport is naar zijn mening niet bedoeld om aan waarheidsvinding te doen. 

Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) vindt dat de raad moet leren van de gemaakte fouten. Ze vindt dat voortvarend aan de slag moet worden gegaan en men niet moet blijven steken in het verleden, zonder dat weg te willen moffelen. Ze vindt dat de gemeente op de goede weg is met het afhandelen van de langlopende dossiers. ,,Al zal het resultaat niet door iedereen worden omarmd.´´

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 49 minuten geleden
Afbeelding
Trainen volgens Wiel Coerver-methode tijdens Jeugdvoetbaldagen DVS’33 3 uur geleden
Afbeelding
Cabaretduo Eer & Nan speelt ‘Terugblik, vooruit!’ in De Rehobothkerk 4 uur geleden
Afbeelding
Van wanhoop tot feest bij open dag AZC in Harderwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Scooterrijders botsen frontaal op elkaar 9 uur geleden
Afbeelding
Ermelose Noor Oosterhoff Nederlands Kampioen Muay Thai 19 uur geleden
Afbeelding
Moonlight kanoën bij De Kanovijver ter ere van 50 jaar Ermelo gisteren