Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Raad van State zet eendenslachterij zwaar onder druk

Rechtbank

DEN HAAG - ERMELO  Eendenslachterij Tomassen Duck To krijgt tot en met 15 augustus de tijd om zijn bedrijfsvoering op orde te brengen. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist in een spoedprocedure die het bedrijf had aangespannen.

Daarmee geeft de Raad het bedrijf iets meer tijd dan de gemeente Ermelo eerder deed. Zijn de zaken op 15 augustus nog niet op orde, dan gaat er een boete lopen die het bedrijf tonnen kan kosten. 

OVERLAST De advocaat van het bedrijf meldde vorige week nog dat de aanpassing van de bedrijfsvoering minstens acht maanden gaat duren. Maar daar heeft de Raad van State geen boodschap aan. Volgens de Raad is het al zolang mis bij de eendenslachterij dat de tijd nu bijna op is. Omwonenden ondervinden al heel lang overlast en de eendenslachterij overtreedt op meerdere fronten de regels. De Raad oordeelt dat de gemeente nu terecht de regels strak handhaaft. 

BESTEMMINGSPLAN De activiteiten op het achterste deel van het bedrijfsterrein aan de Fokko Kortlanglaan zijn daar volgens het bestemmingsplan niet toegestaan, aldus de Raad. Daarmee bevestigt de Raad het standpunt van de advocate van de omwonenden. Ditzelfde bestemmingsplan verplichtte het bedrijf drie jaar geleden al om een houtsingel binnen drie jaar aan te leggen als een afscheiding met de omgeving. Dat is niet gebeurd. De advocaat van Tomassen stelde dat de coronapandemie ervoor had gezorgd dat de houtsingel er nog steeds niet is. Ook hier heeft de Raad geen boodschap aan. ,,Die drie jaar was de maximale termijn. Tomassen hoefde die niet af te wachten, maar kon al meteen met de aanleg beginnen. Zij heeft er zelf voor gekozen om dat niet te doen”, oordeelt de Raad.

VERGUNNING Volgens de omwonenden en de gemeente overtreedt de eendenslachterij ook meerdere voorschriften van zijn vergunning. De advocaat van het bedrijf zegt dat die overtredingen met een nieuwe vergunning kunnen worden gelegaliseerd. Maar de Raad constateert dat die nieuwe vergunning er nog steeds niet is en de vraag is wanneer die er komt. 

Vanwege die onzekerheid vindt de Raad het terecht dat de gemeente dwangsommen heeft opgelegd. Meerdere bronnen van lawaai op het bedrijfsterrein waren niet eerder vergund. Werktijden worden nog steeds overtreden en het aantal verkeersbewegingen is ook meer dan is vergund. Het bedrijf zegt voorlopig niet te kunnen terugschakelen, omdat dit grote financiële gevolgen zal hebben. 

Volgens de Raad kunnen de werktijden misschien iets worden verruimd met de nieuwe vergunning die in aantocht zou zijn. Maar de Raad vindt het ook terecht dat die werktijden nu moeten worden teruggedraaid. Tomassen heeft de productie uitgebreid zonder daarvoor toestemming te vragen. ,,Het is dan ook begrijpelijk dat het college het woon- en leefklimaat van de omwonenden wil beschermen”, aldus de Raad.

Adrie van der Wel

advertentie
advertentie
Afbeelding
Wethouder Weidema wil het anders en beter doen 4 uur geleden
Afbeelding
Word het visitekaartje van Museum Het Pakhuis 19 uur geleden
Afbeelding
Vaak verbitterde strijd: 50 jaar zelfstandig 20 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Op pad met de boswachter 12 aug, 14:51
Afbeelding
Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten 12 aug, 14:35
Afbeelding
Houten auto op twee wielen 11 aug, 13:00