Tomassen Duck - To stapt naar de Raad van State en vecht dwangsom aan.
Tomassen Duck - To stapt naar de Raad van State en vecht dwangsom aan. Wijnand Kooijmans

Tomassen stapt naar Raad van State, dwangsom tijdelijk opgeschort

9 juni 2022 om 09:07 Rechtbank

DEN HAAG/ERMELO Een vlucht naar voren. Zo kun je de houding typeren van eendenslachterij Tomassen Duck To in Ermelo. Na jaren durende overlast voor omwonenden die tot nu toe niet werd verminderd, wordt de illegale situatie nu aangegrepen met een nieuwe vergunningaanvraag om de werktijden te verruimen. Dat leidde woensdag tot grote verbazing bij de voorzieningenrechter van de Raad van State. 

Vooral omdat de gemeente Ermelo bereid is om dit onder voorwaarden toe te staan. ,,Dit is een woon- en werklandschap”, constateerde de voorzieningenrechter. ,,Het gaat om wonen en lichte bedrijvigheid. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat hier de bedrijvigheid van de eendenslachterij met een nieuwe vergunning wordt toegestaan? De huidige vergunning laat werktijden van negen uur per dag toe. Feitelijk wordt er zonder vergunning twaalf uur gewerkt en nu wilt u naar vijftien uur per dag. Terug naar negen uur kan niet, want dan veroorzaakt u dierenleed, zegt u.”

VERBIJSTERD De advocate van de omwonende die als eerste aan de bel trok bij de gemeente over de illegale situatie bij het bedrijf is al net zo verbaasd als de voorzieningenrechter. ,,Ik ben verbijsterd als ik hoor dat op korte termijn een nieuwe vergunning verleend kan worden.” 

ZWARE DWANGSOM De advocate reageerde op het standpunt van de advocaat van het bedrijf. Volgens hem kan snel een nieuwe vergunning verleend worden. Die zou zelfs al zijn toegezegd. En met die nieuwe vergunning zou er een einde komen aan de illegale situatie van het bedrijf en wordt tegelijkertijd een uitbreiding van de werktijden geregeld. Vanwege de komst van de vergunning stond het bedrijf woensdag bij de Raad van State om te ontkomen aan zware boetes. Bij zicht op legalisatie van alle activiteiten is een dwangsom van de gemeente uit den boze, vindt het bedrijf. 

VOORLOPIGE SCHORSING Die dwangsom kan bij voortdurende overtredingen worden omgezet in boetes met een maximum van bijna 800.000 euro. In aanloop naar de spoedzitting heeft de Raad van State die dwangsom geschorst. Tot volgende week, want dan beslist de voorzieningenrechter of de dwangsom geschorst blijft of weer in werking treedt. In het laatste geval gaat de eendenslachterij zwaar bloeden. De voorzieningenrechter constateerde dat het bedrijf nog geen begin heeft gemaakt met het beperken van zijn activiteiten. En dus een terugkeer naar wat er volgens de huidige vergunning wel mag. Dat maakt het voor de voorzieningenrechter extra lastig om de dwangsom voorlopig geschorst te houden.

DIERENLEED Volgens de advocaat van het bedrijf kan het productieproces, dat ver uitstijgt boven wat is toegelaten, niet zomaar worden verminderd. Dat zou maanden kosten. ,,Voldoen aan de last van de gemeente leidt tot een onomkeerbare situatie. Dan moeten er dagelijks 18.000 eenden worden vernietigd.” Dat dierenleed is volgens de advocaat niet meegewogen toen de gemeente besloot een dwangsom op te leggen. Maar volgens de omwonende maakt het bedrijf zelf zich al langer schuldig aan dierenleed. Dat is aangetoond in boeterapporten van de Voedsel en Warenautoriteit, zegt ze. Ook de advocaat van de gemeente is niet overtuigd van het leed dat het bedrijf te wachten staat als de productie wordt beperkt. Het bedrijf kan volgens hem het aantal eieren dat wordt uitgebroed beperken.

HOUDING GEMEENTE De houding van de gemeente in deze zaak is opmerkelijk. Aanvankelijk wilde het gemeentebestuur niet optreden. Maar dat leidde eind maart tot een bestraffing door de Arnhemse rechtbank. Vervolgens besloot de gemeente het bedrijf alsnog aan te pakken met de zware dwangsom. Omdat de zaak al zo lang duurt. Maar meewerken aan verruiming van de werktijden is voor de gemeente weer geen probleem. Ondanks de dwangsom die de gemeente weer wel nodig vindt. De nieuwe vergunning laat zeker nog een half jaar op zich wachten. Als die al kan worden verleend. Volgens de advocate van de omwonende is dat zeer de vraag, omdat die in strijd is met het bestemmingsplan. De Raad van State gaat nu beoordelen of het bedrijf acuut de productie moet verminderen of dat nog er enig uitstel komt.

Adrie van der Wel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie