Gemeente Ermelo levert broddelwerk inzake Tomassen Duck-To, stichting DOEH vecht door tot het bittere eind.
Gemeente Ermelo levert broddelwerk inzake Tomassen Duck-To, stichting DOEH vecht door tot het bittere eind. Getty Images/iStockphoto

Gemeente Ermelo levert broddelwerk inzake Tomassen Duck-To, stichting DOEH vecht door tot het bittere eind

11 november 2022 om 10:08 Achtergrond

ERMELO De Stichting DOEH gaat niet in beroep tegen het besluit van de Ermelose raad de verslagen van de geheime bespreking rond Tomassen Duck-To pas na het eind van de procedure openbaar te maken.

De geheimhouding van de besloten vergadering van juni dit jaar wordt opgeheven na een amendement van de ChristenUnie. Het verslag wordt echter pas openbaar gemaakt op het moment dat het besluit over de omgevingsvergunning van Tomassen Duck-To onherroepelijk is geworden en alle rechtsgang is afgesloten. Het besluit komt voor de Stichting DOEH als mosterd na de maaltijd, maar de stichting gaat niet in beroep. Zinloze moeite, zo zegt secretaris Cora van Eijsden. 

LEGALISEREN BOUWWERK ZONDER VERGUNNING

Anders ligt het met het voorstel dat aan de raad wordt gedaan een verklaring van geen bedenkingen af te geven die het mogelijk maakt bouwwerken te legaliseren zonder dat ervoor de benodigde vergunning is afgegeven.

Voor zowel Cora van Eijsden als juridisch adviseur Dick van Oers staat het vast dat de gemeente zich baseert op een kapitale fout waar het college van burgemeester en wethouders meerdere malen attent op is gemaakt. Het gaat onder meer om het aantal eenden dat geslacht gaat worden, het gewicht dat daarmee gepaard gaat maar ook het aantal vervoersbewegingen.

Gesproken wordt door beiden van broddelwerk dat is afgeleverd door de juristen van de gemeente Ermelo. Ook wordt het vreemd gevonden dat voor het opstellen van de vergunning door de gemeente een beroep is gedaan op een medewerker van Haskoning terwijl dit bedrijf de aanvraag voor de vergunning heeft opgesteld voor Tomassen Duck-To.

ONDERZOEK EFFECTEN NATUUR EN MILIEU

Door Cora en Dick is het duidelijk dat een vergunning alleen ter sprake kan komen wanneer eerst een onderzoek wordt gedaan naar de effecten voor natuur en milieu. Volgens hen maakt de hoeveelheid kilogrammen aan eenden dat wordt geslacht dat noodzakelijk. Beiden hekelen het rapport over mogelijke geluids- en geuroverlast. Vooral gezien de tijdstippen waarop is gemeten terwijl de opstellers van het rapport nooit over de vloer zijn geweest bij mensen die klaagden over geluids- en stankoverlast. Ze vrezen dat alleen van aannames is uitgegaan. Zo is het aantal bewegingen van auto’s en vrachtauto’s dat in het onderzoek is meegenomen vele malen minder dan in de vergunning mogelijk wordt gemaakt.

Zowel Van Eijsden als Van Oers vinden het vreemd dat alle ingediende bedenkingen van Tomassen Duck-To zijn gehonoreerd. ,,Van de overige 79 indieners is geen enkele bedenking gehonoreerd.” Wat informatievoorziening betreft van de zijde van de gemeente voelen ze zich zwaar achtergesteld ten opzichte van de eendenslachterij. ,,Er wordt geen zelfde speelveld geboden en dat is bestuurlijk gezien een doodzonde”, zo zegt Van Oers.

Eerder deze week besloot de gemeenteraad van Ermelo de geheimhouding rond de besloten vergadering in juni op te heffen. Lees hier hoe dit besluit tot stand kwam. 

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie