Gemeenteraad Ermelo wil eerst een onafhankelijk adviseur inschakelen voor een besluit wordt genomen over het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor de vergunning aan Tomassen Duck-To.
Gemeenteraad Ermelo wil eerst een onafhankelijk adviseur inschakelen voor een besluit wordt genomen over het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor de vergunning aan Tomassen Duck-To. Wijnand Kooijmans

Raad Ermelo schakelt adviseur in voor besluit vergunning Tomassen Duck-To, mogelijk onderzoek naar gevolgen natuur en milieu

22 december 2022 om 12:30 Politiek

ERMELO De meerderheid van de gemeenteraad in Ermelo wil eerst een onafhankelijk adviseur inschakelen voor een besluit wordt genomen over het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor de vergunning aan Tomassen Duck-To. Het onderzoek moet zich vooral toespitsen op de vraag of het bedrijf al dan niet MER-plichtig is. Dat betreft een onderzoek naar de gevolgen voor natuur en milieu.

Men vindt dat er te veel onduidelijkheden zijn over deze vraag om een verantwoord besluit te kunnen nemen. SGP en VVD stemmen tegen het inschakelen van een onafhankelijk adviseur. Voor Leo van der Velden (SGP) is het de vraag of zo’n onderzoek dan wel de gewenste duidelijkheid oplevert. Mede gezien de tegengestelde adviezen die er nu al liggen. Hij heeft er vertrouwen in dat het college van burgemeester en wethouders het besluit voldoende onderbouwd heeft.

VERTRAGING

Het besluit van de raad betekent dat de zaak eventjes stil komt te liggen. Wat CDA, één-Ermelo, ChristenUnie, HEE22 en Progressief Ermelo betreft moet het onderzoek wel voor eind januari 2023 zijn afgerond. Men vindt dat er eindelijk een eind aan het langlopende dossier moet komen. Al zal dat volgens enkele partijen niet de meest gewenste zijn. Men vindt dat het bedrijf op de verkeerde locatie staat en eigenlijk moet worden verplaatst. Het bedrijf is bereid te praten over een mogelijk vertrek naar een nieuw aan te leggen eco-bedrijventerrein langs rijksweg A28. Henri Luitjes (één-Ermelo) beseft dat dit niet van vandaag op morgen is gerealiseerd. 

MOTIE VAN TREURNIS

Een motie van treurnis over de handelwijze van het college van burgemeester en wethouders, ingediend door Han Wilhelm (HEE22) kreeg alleen de steun van Progressief Ermelo. Bij monde van wethouder Hugo Weidema erkende het college dat de informatievoorziening rond het verlenen van een tijdelijke vergunning voor de periode van vijf jaar voor transport en opslag van de percelen Fokko Kortlanglaan 116 en 122 wellicht niet de meest optimale is geweest. Het besluit zelf is volgens hem echter wel zorgvuldig tot stand gekomen.

WIJZIGINGEN IN DE AANVRAAG

Voor Evelien Kars (Progressief Ermelo) bestaat nog onduidelijkheid over de vraag of in de aanvraag tussentijds wijzigingen kunnen worden aangebracht. In een vorige vergadering heeft ze gehoord dat dit niet mogelijk is. Er bestaat echter verschil als het gaat om de werktijden die in de aanvraag worden genoemd. Waar aanvankelijk wordt gevraagd om werktijden tussen ’s morgens vijf uur en ’s avonds tien uur is de aanvang op basis van een later aanvraag gewijzigd van zes tot tien uur. Volgens het college is dit gebaseerd op een latere inbreng van het bedrijf en is die bepalend. 

Han Wilhelm is van mening dat in de gevraagde vergunning tussen het moment van de eerste aanvraag en de vergunning die nu voorligt er zo veel is gewijzigd dat deze opnieuw ter inzage moet worden gelegd. Bovendien vindt hij dat de raad bij het afgeven van de eerste verklaring van geen bedenkingen op het verkeerde spoor is gezet, met name door de inbreng van toenmalig burgemeester André Baars.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie