Het tarief voor de afvalstoffenheffing gemeente Ermelo wordt in 2023 niet verhoogd.
Het tarief voor de afvalstoffenheffing gemeente Ermelo wordt in 2023 niet verhoogd. Pixabay

Veel tarieven gemeente Ermelo in 2023 niet verhoogd

Politiek

ERMELO Het tarief voor de afvalstoffenheffing wordt in 2023 niet verhoogd indien de raad akkoord gaat met het voorstel van het college. Voor huishoudens wordt het tarief van de onroerendezaakbelasting met drie procent verhoogd.

Bij het inzamelen van afval mogen de opbrengsten van de belastingen de kosten niet overschrijden. Uitgegaan wordt van het legen van 210.750 containers in het komende jaar. Goed gedrag wordt beloond door onder meer het gratis ophalen van grof snoeiafval, het gratis verstrekken van containers, papierkratjes, emmertjes voor groente-, fruit-en tuinafval (gft), chemoboxen en de afvalapp. Hierdoor wordt het scheiden van afval gestimuleerd.

Bij de vaststelling van het tarief wordt er van uitgegaan dat 47.000 euro aan vastrecht wordt kwijt gescholden aan mensen die de heffing niet kunnen betalen en 23.000 euro voor het Diftar-deel. De mogelijkheden voor kwijtschelding worden verruimd. Gerekend wordt op een winstuitkering van 22.000 euro van de afvalverwerker.

INVESTERING VERZAMELCONTAINERS DIFTAR

Bij het besluit speelt mee dat vorig jaar de tarieven met 4,5 procent zijn gestegen waardoor dit jaar een verdere stijging niet noodzakelijk wordt gevonden. De vervanging en het Diftar-proof maken van de verzamelcontainers in 2024 vergt een investering van 1,2 miljoen euro. Het college wil de gevolgen voor de inwoners de eerste jaren een beetje dempen door gebruik te maken van de gelden die in de pot zitten van de afvalstoffenheffing.

KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN

De rioolheffing wordt in 2023 eveneens niet verhoogd. Ook voor dit tarief geldt de mogelijkheid kwijtschelding aan te vragen. Voor 2024 wordt niet uitgesloten dat de tarieven stijgen. De tarieven voor de leges blijven gelijk waarbij eerder al is besloten de leges voor een urgentieverklaring voor een woning af te schaffen. 

De tarieven voor de begraafplaats worden met drie procent verhoogd. In 2024 vindt een herberekening van de begraafrechten plaats. Het tarief van de toeristenbelasting wordt per overnachting verhoogd van 1,50 naar 1,56 euro.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brochure ‘Samen ouder worden in Ermelo’ uitgereikt door burgemeester Van Daalen 9 minuten geleden
Afbeelding
Bestel oliebollen bij ziekenhuis St Jansdal voor het goede doel: Gezinshuis van Zundert in Ermelo 2 uur geleden
Afbeelding
CBS: onzekerheid horecabedrijven over voortbestaan toegenomen 4 uur geleden
Afbeelding
The Lether Family heeft duizenden volgers: ‘Ik deel ook berichten over heftige momenten’ 15 uur geleden
Afbeelding
Wildproeverij met Harderwijkse bands en speciaalbier bij Stichting Onderstroom in Harderwijk 16 uur geleden
Afbeelding
36 maanden celstraf geëist tegen 19-jarige hoofdverdachte overval Fletcher Hotel in Putten 17 uur geleden
Afbeelding
Gert staal zoekt het verhaal achter oude foto’s uit Ermelo: wie is de jongen op de melkbus? ERMELO TOEN 18 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie