Ermelo boekt voortgang in strijd tegen langlopende dossiers.
Ermelo boekt voortgang in strijd tegen langlopende dossiers. www.pixabay.com

Ermelo boekt voortgang in strijd tegen langlopende dossiers

23 januari 2023 om 12:00 Politiek

ERMELO Aanvragen voor vergunningen en dergelijken moeten in principe binnen een jaar worden afgehandeld. Daarmee wil het college van burgemeester en wethouders van Ermelo voorkomen dat er nieuwe langlopende dossiers ontstaan.

Volgens wethouder Hugo Weidema moet er wel enig voorbehoud worden gemaakt. Benodigde onderzoeken maar ook bezwaren van derden kunnen maken dat een procedure langer dan het gewenste jaar in beslag neemt.

DEFINITIE LANGLOPEND DOOSSIER 

Van belang is onder meer vast te stellen wat een langlopend dossier is. In zijn algemeenheid gaat het dan om zaken die meer tijd in beslag nemen dan gewenst is en zich blijven voortslepen. Dat maakt ook dat er verschillen bestaan als het gaat om het aantal langlopende dossiers waarvan sprake is binnen de gemeente Ermelo.

Voor het opstellen van het rapport van het bureau Necker van Naem zijn door de gemeenteraad drie dossiers aangewezen. Hiervan zijn naar de mening van het college de dossiers rond pallethandel Ten Hove en Casper Meijbaum/Bar Twins afgesloten. Alleen het dossier Tomassen Duck-To resteert. Waarbij niet wordt uitgesloten dat wat betreft de eerste twee dossiers betrokkenen hier een ander standpunt over innemen.

BESTUURSCULTUUR 

Een van de belangrijkste uitgangspunten was de bestuurscultuur te verbeteren en zaken sneller af te handelen. Door bijvoorbeeld snel duidelijkheid te geven, ook al betreft het dan soms een ‘nee’. Het breed in gesprek zijn met de inwoners van Ermelo wordt daarbij ook als een belangrijk item gezien. 

Het gaat dan om een doorlopende dialoog met de samenleving over de inrichting, het gebruik en beheer van de fysieke leefomgeving. Als voorbeeld hiervan noemt wethouder Sarath Hamstra de discussie die met de inwoners is gevoerd rond de mobiliteitsvisie en het dialoog- en debattraject rond de recreatieterreinen.

PARTICIPATIEPLATFORM

Binnen het ambtelijk apparaat van de gemeente zijn er participatiecoaches ingezet die spreekuren hebben gehouden om het gewenste inspraakproces te laten landen in de organisatie. Eind 2022 is er een nieuw participatieplatform ingesteld. Dit platform is voor iedereen toegankelijk via onlinedorpsgesprek.ermelo.nl/. Onder meer is hier een vraag te vinden over de maatschappelijke uitdagingen die Ermelo staan te wachten. 

Onder meer is het huidige college aan de slag gegaan met het opstellen van die maatschappelijke opgaven. Met de Ermelose samenleving wil men komen tot enkele hoofdthema’s die in 2023 verder worden uitgewerkt. Deze worden vooraf aan de gemeenteraad aangeboden om daarna te worden uitgewerkt tot concrete opgaven. 

LOPEND PROCES

Volgens de wethouders Weidema en Hamstra zijn er grote verbeteringen in gang gezet. Maar ze erkennen ook dat het gehele proces nog niet volledig is afgerond. Dat maakt dat de komende tijd verder wordt gewerkt aan het komen tot een open bestuurscultuur met uitleg waarom iets kan of niet kan.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie