Dorine Burmanje verwacht tot het najaar 2022 aan te blijven als waarnemend burgemeester
Dorine Burmanje verwacht tot het najaar 2022 aan te blijven als waarnemend burgemeester Gemeente Ermelo
Eindejaarsinterview

Burgemeester Dorine Burmanje: ‘Mooie stappen gemaakt in Ermelo’

29 december 2021 om 14:08 Achtergrond

ERMELO Waarnemend burgemeester Dorine Burmanje is blij met de ontwikkelingen die Ermelo heeft doorgemaakt na haar aantreden. Gevraagd door de Gelders commissaris van de Koning John Berends om orde te scheppen in een gemeente die het zwaar had op dat moment. Maar het tij is gekeerd, zo zegt ze in haar werkkamer.

Het was een vreemde start die ik heb gemaakt in Ermelo, vertelt waarnemend burgemeester Dorine Burmanje. ,,Alles was als gevolg van corona dicht, de horeca, de winkels maar van de ambtenaren werkte ook negentig procent thuis.”

Moeilijk voor iemand die graag mensen ontmoet, hen wil leren kennen, het karakter en de cultuur van een gemeente wil leren kennen. ,,Het is een ongelooflijk jaar geweest, ik heb alle varianten inmiddels wel gemaakt. Ik vind het geweldig zoals Ermelo zich in deze moeilijke periode staande houdt. Maar het maakt wel dat je je periode als burgemeester niet volledig kunt invullen.”

,,Ik sta graag tussen en voor de mensen. In die rol ben ik door de corona beperkt en dat hangt als een sluier over de periode dat ik nu in Ermelo werkzaam ben. Er worden mij de meest prachtige dingen vertelt over de braderie, de muziekfeesten op ‘t Weitje. Maar ik heb het zelf niet mee mogen maken.”

Burmanje blikt nog even terug op haar aantreden in 2020. ,,Dat is een ontzettend zwaar jaar geweest voor Ermelo. Met als dieptepunt het vertrek van de toenmalige burgemeester. Mensen waren boos, verdrietig, eigenlijk alle varianten van een boosheid aan emoties. Maar als gemeenteraad, ambtelijke organisatie en college van burgemeester en wethouders hebben we die periode van ons af kunnen schudden.”

,,We zijn nu veel zaken aan het wegwerken. Veel dossiers die er bij mijn aantreden waren, hebben wij kunnen afhandelen. Van de lang lopende dossiers maken we werk. Zoals er een goede manier van zelfreflectie is ontstaan.  Het dossier rond de langlopende dossiers nadert een einde. Ik denk dat we daarover in de raad van januari besluiten kunnen nemen.”

Burmanje was voor haar komst naar Ermelo nooit burgemeester geweest. ,,Ik werd met een specifieke opdracht gestuurd met het gevoel iets aan het herstel van het vertrouwen in deze gemeente bij te kunnen dragen. Ik heb daarbij alle steun gekregen om in mijn rol als burgemeester te groeien. Er zijn veel mensen die mij hebben gesouffleerd. Ook de burgemeesters van Harderwijk en Zeewolde waren zeer bereidwillig mij te ondersteunen en dat geldt ook voor de politie, het openbaar ministerie als het gaat om het groeien in het voor mij nieuwe ambt.”

RESPECT ,,Ik heb diep respect gekregen voor gemeenten als bestuurlijk orgaan. Er komt enorm veel op gemeenten af. Alles wat de maatschappij raakt, belandt wel op het bordje van een gemeente.” Nu ze een beetje is ingewerkt staan er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. ,,Een nieuwe raad en een nieuw college. Dan moet ik weer opnieuw beginnen.”

Met de Gelders commissaris heeft ze afgesproken waarnemend burgemeester te blijven tot een nieuwe burgemeester is benoemd. Zelf verwacht ze dat dit in het najaar van 2022 zal zijn. ,,Er is nog enorm veel te doen, de woningnood is nooit zo hoog geweest als nu. Zoals we ook de gemeentelijke samenwerking met Harderwijk en Zeewolde inhoud moeten geven.”

Dorine Burmanje blikt tevreden terug op de periode tot nu toe. ,,We hebben met 108 jaar de oudste inwoonster van Nederland. Gelukkig heb ik haar kunnen bezoeken. Aan mensen die vijftig of zestig jaar waren getrouwd hebben we de keuze gelaten. Als het kon en ze wilden, ben ik op bezoek gegaan maar deels moest het telefonisch of digitaal. Ik vond het mooi dat al die mensen met veel genoegen in Ermelo wonen.”

Burmanje vindt wel dat moet worden gewaakt alleen te luisteren naar de stem van mensen die het niet met de gemeente eens zijn. ,,Er zijn mensen die het met zaken niet eens zijn, voelen dat hen onrecht is aangedaan. Maar zij zijn niet de stem van de gehele gemeenschap.” 

,,Niet alles is kommer en kwel in Ermelo. Er zijn veel mensen die Ermelo geweldig vinden, die vinden dat de gemeente het goed doet. Hetgeen niet wil zeggen dat we niet naar bezwaarmakers moeten luisteren. Maar het gaat dan niet om alle 28.000 inwoners van deze gemeente.” ,,We kunnen nooit iedereen tevreden stellen. Het liefst zou ik doen wat mensen willen. Maar er zijn mensen die linksaf willen waar anderen rechtsaf willen. 

Dat maakt dat keuzes gemaakt moeten worden. Waarover de één tevreden zal zijn en anderen teleurgesteld. Dat beseft Burmanje zich maar al te goed door de ervaringen die ze inmiddels heeft opgedaan in haar rol als burgemeester.

STABILITEIT Burmanje is blij met de stabiliteit die binnen bestuurlijk Ermelo is bereikt. ,,We moeten er voor zorgen dat dit ook zo blijft als een nieuwe raad en nieuw college aantreden.” Waarbij de lang lopende dossiers toch weer even om de hoek komen kijken.

,,Over de Prins Hendriklaan is een besluit genomen. Maar nu moeten we half januari met de uitvoering beginnen. Maar ik hoop ook de start van nieuwe dingen mee te kunnen maken. Dat de schop de grond ingaat voor het nieuwe sportcomplex. Zoals ik blij ben met De Dialoog en de theaterzaal. Het plan voor Horst is definitief maar moet nu worden ontwikkeld.” Zoals ze hoopt op betere tijden voor de horeca en de detailhandel. Die zijn in deze tijd aan handen en voeten gebonden.

VERHARDING Alom wordt de discussie gevoerd over de verharding van de samenleving. ,,Voor zover ik heb mogen meemaken valt het in Ermelo mee. De pandemie is niet niks. Mensen moeten buiten hun comfortzone stappen. Dat vraagt veel van het meebewegen aan de steeds wijzigende omstandigheden. Dat lukt in Ermelo goed en daarvoor heb ik veel waardering. Ermelo is een mooie gemeente.”

Zorgen over de komende jaarwisseling maakt Burmanje zich niet. ,,Mensen in Ermelo gebruiken hun verstand. Ik ben vorig jaar mee geweest met de politie tijdens de jaarwisseling. Hoe alles toen rustig is verlopen, al heb je altijd wel een aantal mensen die zich misdragen. We zijn er niet om mensen te pesten en dat realiseren zij zich ook. Dat maakt dat ik mij om de komende jaarwisseling geen zorgen maak. Hetgeen niet wil zeggen dat wij niet alert zijn.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie