Han Wilhelm:
Han Wilhelm: "Van start met een nieuwe fractie." Wijnand Kooijmans

Han Wilhelm lijsttrekker voor BurgerBelangen Ermelo

23 december 2021 om 09:00 Politiek

ERMELO Voor het eerst is Han Wilhelm lijsttrekker voor BurgerBelangen Ermelo. ,,Ik zie dit als een uitdaging na twaalf jaar politiek bezig te zijn. Acht jaar als fractievertegenwoordiger en de laatste vier jaar als raadslid. Opgeleid door huidig wethouder Wouter Vogelsang die het nu op financieel gebied zwaar heeft te verduren.”

Han Wilhelm ziet kansen weggelegd voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Ermelo. ,,Door de kennis en kunde die we in de loop van de tijd hebben vergaard. Die kun je niet zo maar aan de kant schuiven. Dat betekent dat we moeten doorgaan. Het gaat dan om zaken als ruimtelijke ordening, groen, duurzaamheid en de financiën.”

Het wordt een nieuwe periode met een nieuwe fractie. ,,Waarbij Wouter Vogelsang heeft gezegd wellicht tot lijstduwer te willen zijn. Hij wil niet de raad ingaan maar onze fractie wel met raad en daad terzijde staan. Waarbij we ons niet schamen voor het verleden.”

VERSCHIL Volgens Wilhelm heeft zijn fractie de afgelopen vier jaar goed werk geleverd. ,,Al is er een verschil tussen wat je wilt en kunt. Je hebt te maken met coalitieafspraken. Daarnaast hebben we de afgelopen periode te maken gehad met veel reuring over langlopende dossiers hetgeen ten koste gaat van je energie en inzet. Bovendien het opstappen van de burgemeester, dat is ook niet iets wat je iedere raadsperiode meemaakt.”

Dat maakt volgens Wilhelm dat de afgelopen vier jaar wel een bijzondere periode is geweest. ,,Waarbij we moeten oppassen dat niet alle onderzoeken die zijn uitgevoerd in het kader van de langlopende dossier zelf een langlopend dossier worden.” 

Het lijsttrekkerschap pakt hij op met de zekerheid dat hij politiek geen carrière meer hoeft te maken. ,,Ik heb een fantastische baan in het onderwijs als examen secretaris. Daarbij ben ik verantwoordelijk voor het uitgeven van alle waardepapieren. Dat is iets dat steeds doorgaat.”

BURGER Wat goed is gegaan vindt Wilhelm dat de inbreng van de burger belangrijker is geworden binnen de gemeentelijke politiek. ,,Dat zie je terug in de vergaderingen. Daar komen burgers meer inspreken. De burgerparticipatie is groter geworden en dat is toch een initiatief geweest van onze huidige fractievoorzitter Bart van der Knaap.” 

Belangrijk vindt Han Wilhelm ook dat de burger veel inbreng heeft gehad bij het opstellen van het raadsprogramma. Dat ze zijn bevraagd over onderwerpen als groen, wonen en verkeer. ,,Dat is goed gegaan.” Wat minder is vindt Han dat het vertrouwen van de burger in de lokale politiek is gedaald. ,,Onder meer door de langlopende dossiers, het vertrek van de burgemeester en een relletje tussen de burgemeester en een wethouder.” 

Zoals ook de kerntakendiscussie wat Wilhelm betreft niet goed is gegaan. ,,Wij wilden daarin komen tot de noodzakelijke bezuinigingen. Dat is mislukt. Zoals ook niet alle langlopende dossiers tot een oplossing zijn gekomen maar we hebben wel richting kunnen geven aan die oplossing.”

De vorming van de huidige coalitie ziet Wilhelm wel als een punt dat is goed gegaan. “Dat is een strategie geweest. Het CDA heeft die kansen ook gehad maar is te afwachtend geweest. Al moet ik zeggen dat onze contacten met het CDA goed zijn. Ik zie ze ook wel weer eens terug komen in het college. Ermelo is toch een beetje een CDA-dorp.”

Wonen is misschien wel het belangrijke speerpunt voor de komende raadsperiode voor BurgerBelangen Ermelo. ,,Al weten we dat we niet alles kunnen realiseren wat we willen. We hebben geen grond om te kunnen bouwen, wat dat betreft mag de gemeente wel een actievere grondpolitiek voeren.” 

MARKT De markt is verstopt. Er zijn geen passende woningen voor starters en jongeren waar er geen seniorenwoningen zijn voor ouderen die wel kleiner en luxer willen gaan wonen. ,,We hebben de starterslening in het leven geroepen als BurgerBelangen Ermelo. Maar de prijzen zijn zo hoog dat je met die lening er vaak nog niet komt.” 

Woningsplitsing ziet Wilhelm als een oplossing. Naast de mogelijkheden oppakken eigen inwoners voorrang te geven en het gebruik maken van vakantieparken die geen vitale toekomst hebben. Daarnaast moeten de financiën van de gemeente op orde komen, er worden gezorgd voor een fatsoenlijke reserve en moet Meerinzicht wat Wilhelm betreft kritisch worden doorgelicht.

Groen verdient aandacht. ,,Als je ziet hoeveel bomen er uiteindelijk gespaard blijven bij het nieuwe sportcomplex weet je dat er elders te veel bomen zijn gekapt.” Ook het onderscheid tussen coalitie en oppositie mag wat Wilhelm betreft wel worden teruggebracht. ,,Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: het beste voor onze burgers.”

Ten aanzien van de zondagsrust neemt Wilhelm een genuanceerd standpunt in. De ochtenduren voor de kerk, de middag voor de handel, zo zegt de man die onder meer theologie heeft gestudeerd.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie