Evelien Kars werd overgehaald politiek actief te worden.
Evelien Kars werd overgehaald politiek actief te worden. Wijnand Kooijmans

Evelien Kars, lijsttrekker Progressief Ermelo, wil verbinden

14 februari 2022 om 08:00 Gemeenteraadsverkiezingen

ERMELO Evelien Kars werd gevraagd zich aan te sluiten bij Progressief Ermelo door Alex Kleijnen. Die neemt na de gemeenteraadsverkiezingen afscheid van de politiek waar Kars na één raadsperiode als lijsttrekker is gekozen door haar partij. De laatste maanden heeft ze al warm mogen lopen als fractievoorzitter. 

Kars was manager van peuterspeelzalen en had eigenlijk nooit de gedachte zich bij een politieke partij aan te sluiten. Hoewel ze over de vloer kwam bij gemeenten in verband met subsidies, had ze zo haar eigen mening over het werk van de gemeente. Tot Kleijnen haar pad kruiste. Dat leidde er toe dat ze zich in 2017 aansloot bij Progressief Ermelo.

Na een jaar warmdraaien werd ze gevraagd voor de kandidatenlijst en kreeg daarop plek vier. Precies het aantal zetels dat Progressief Ermelo behaalde. Van oorsprong is Kars planoloog en daarom was het niet zo verwonderlijk dat het thema woningbouw aan haar werd toevertrouwd. ,,Ik heb bewust het sociaal domein links laten liggen omdat ik op dat moment nog in die sector werkzaam was.”

ADERLATING Op het moment dat Anneke Knopper aangaf te willen stoppen werd Evelien gevraagd of zij bereid was het lijsttrekkerschap op zich te nemen. ,,Haar vertrek is, naast dat van Alex Kleijnen en Laurens Klappe, best wel een aderlating voor onze partij. Daarom is het fijn dat er nieuwe mensen klaar staan om het raadswerk over te nemen.”

,,Onze partij geeft ook ruimte aan nieuwkomers. Omdat Anneke mij het fractievoorzitterschap gunde, heb ik mij kunnen voorbereiden. We hebben een fijne fractie en het thema sociaal en groen past bij mij. Het vertellen van het eerlijke verhaal.”

Wat Evelien Kars spijtig vindt, is dat de huidige coalitie geen eerlijke kans heeft gekregen zich te bewijzen. ,,We hebben een valse start gemaakt en daar kwam corona nog eens overheen. Daarnaast was er bestuurlijk het tussentijds vertrek van André Baars als burgemeester, hetgeen ook best impact heeft gehad. Daardoor zijn we niet maximaal uit de verf gekomen.”

Kars vindt het belangrijk dat de stem van de burgers meer wordt gehoord, dat ze inspreek hebben bij de beeldvormende vergaderingen. ,,Voor het raadsprogramma zijn we de straat zijn opgegaan. Ik zou daarom ook graag zien dat we op de ingeslagen weg kunnen doorgaan. Ik vind het belangrijk aan mensen uit te leggen waarom we bepaalde besluiten nemen.” Voorbeeld daarvan noemt ze de discussies rond het nieuwe sportcomplex. Waar oude complexen inmiddels veertig jaar oud zijn en in de meeste gemeenten al helemaal niet meer bestaan. ,,Dat maakt dat je nu moet handelen. Dat kinderen kunnen sporten zonder dat ze splinters in de handen krijgen, dat er gesport en gezwommen kan worden.”

Veel geld gaat op aan jeugdzorg en andere taken binnen het sociaal domein. ,,We hebben hier veel instellingen en dat levert structurele kosten op die andere gemeenten niet hebben. Terwijl wij voor die taken structureel te weinig geld krijgen. Het Rijk moet over de brug komen met geld voor deze taken.”

ROEP Evenals bij veel andere partijen wil Progressief Ermelo meer woningbouw. ,,Maar we komen er niet door alleen maar te roepen om sociale huurwoningen. We moeten ook kijken naar vernieuwende woonvormen. Al ben ik blij dat er nu wordt gekozen voor vijftig procent sociale woningbouw in een plan waar vroeger gemakkelijk daarvan werd afgeweken omdat een project niet financieel haalbaar zou zijn. Dat hebben we los gelaten.”

Ze is blij dat Ermelo nog veel voorzieningen heeft. Dat er nog een theater is, een bibliotheek en nieuwe scholen zijn gerealiseerd. ,,We hopen dat De Dialoog straks het bruisend hart van Ermelo mag worden. Waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Kars verzet zich tegen de komst van een nieuwe woonwijk met duizend woningen of het vol bouwen van het buitengebied. Ze wijst op de vele bestaande bouwplannen die voorlopig voldoende zijn om het gewenste aantal woningen te kunnen bouwen, zoals De Hooge Riet, Veldwijk en inbreidingsplannen. Maar ook toekomstige woningbouw op de vrijkomende terreinen van Calluna en de Wethouder Balvers sportzaal. ,,Het gaat erom de juiste woningen te bouwen.”

ONDERNEMERS Er moet, wat Kars betreft, meer met ondernemers worden gesproken. Haar partij is tegen de komst van een nieuw bedrijventerrein langs rijksweg A28. ,,De vraag moet beantwoord worden wat Ermelose bedrijven zijn. Zijn ze dat als tachtig procent van de werknemers uit Ermelo komt?” Haar mening is dat sommige bedrijven dusdanig zijn gegroeid dat met hen moet worden gesproken over een eventuele verplaatsing. 

Kars is er voorstander van dat de politieke besluitvorming in de raad plaatsvindt. Waarbij de macht van het aantal stemmen voor haar niet bepalend is. ,,Je moet met de oppositie in gesprek om te zien wat zij nog nodig hebben om met je voorstel mee te gaan. Ik ben iemand die probeert te verbinden en dat vanuit een transparante houding en vertrouwen.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie