Afbeelding
Pixabay

Steun voor extra krediet nieuw sportcomplex, alleen CDA tegen

11 februari 2022 om 12:00 Politiek

ERMELO Het beschikbaar stellen van een extra krediet van bijna anderhalf miljoen euro voor de bouw van het nieuwe sportcomplex op De Zanderij mag rekenen op steun van de meerderheid van de Ermelose gemeenteraad. Alleen het CDA is tegen.

Dat werd duidelijk tijdens de beeldvormende bijeenkomst. De hogere kosten zijn vooral een gevolg van de uitstel van de bouw door de stikstofproblematiek, het langer in beslag nemen van de procedure rond de vaststelling van het bestemmingsplan maar vooral van de enorm gestegen prijzen van de benodigde materialen en dan vooral hout en staal.

Sarath Hamstra wijst erop dat eerder uit een oogpunt van bezuinigingen het recreatiebad is geschrapt waar zijn partij niet direct voorstander van was. Hij vindt dat nu ook moet worden gekeken naar bezuinigingen. Voor hem weegt zwaar de belofte dat het vastgestelde budget niet zou worden overschreden. Ook speelt mee de financiële situatie waarin de gemeente verkeert met daarnaast een dreigende korting van drie miljoen euro aan uitkeringen vanuit het gemeentefonds.

GELUIDEN Evelien Kars (Progressief Ermelo) heeft geluiden gehoord waarin een beroep wordt gedaan op de raad om de bouw van het nieuwe complex stop te zetten omdat renovatie van het huidige Calluna goedkoper zou zijn. Maar dat is, naar haar mening, zeker niet het geval als het gaat om een complex dat veertig jaar oud is. Zoals het ook niet waar is dat de onroerendezaakbelasting extra stijgt als gevolg van het extra krediet. 

De jaarlijkse lasten komen uit hogere opbrengsten in de exploitatie die sportbedrijf Interactie haalbaar acht omdat minder inzet aan personeel nodig is en de bezetting stijgt door onder meer een overeenkomst met ’s Heeren Loo dat het eigen zwembad heeft gesloten.

Kars vreest bovendien dat het nu stoppen betekent dat 1,5 miljoen aan al geïnvesteerd geld verloren gaat. Bovendien is een grote groep inwoners van Ermelo blij met de komst van het nieuwe sportcomplex. ,,We zeggen niet zomaar ja tegen het extra geld maar vinden dat het college van burgemeester en wethouders met een goede uitleg is gekomen.”

UITSTEL Folkje Spoelstra (ChristenUnie) schrikt vooral van de bezuinigingen die het CDA wil op het gebied van duurzaamheid en het energieneutraal bouwen van het zwembad. In strijd met de duurzaamheidsdoelstellingen die de gemeente zichzelf heeft gesteld. Ze is blij dat de zwemtarieven niet worden verhoogd om de extra bouwkosten te compenseren en wil geen verder uitstel. ,,Iedere dag uitstel kost ons als gemeente meer geld.”

Piet Woltman (VVD) is bevreesd dat bij het afblazen van de bouw de gemeente wordt geconfronteerd met fikse schadeclaims van aannemers. Het opnieuw aanbesteden van een uitgekleed complex betekent volgens hem dat het totale kostenplaatje nog hoger gaat uitvallen.

Het is aan de raad een definitief oordeel te vellen, duidelijk is dat de meerderheid daar voorstemt en alleen het CDA tegen zal zijn.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie