Afbeelding
pixabay

BurgerBelangen gesplitst: ‘Niet trots op resultaat’

10 februari 2022 om 13:56 Politiek

ERMELO In de Ermelose gemeenteraad is vanaf nu sprake van een A- en B-fractie van BurgerBelangen Ermelo. De A-fractie wordt gevormd door Han Wilhelm, de lijsttrekker voor deze partij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De B-fractie wordt gevormd door de raadsleden Bart van der Knaap en Ben Noorloos die beiden niet meer voorkomen op een kandidatenlijst voor die verkiezingen.

Bij aanvang van de raadsvergadering werd door Bart van der Knaap een stemverklaring afgegeven. Hierin gaf hij aan twee jaar geleden van het bestuur van BurgerBelangen Ermelo de opdracht te hebben gekregen na te denken en te onderzoeken wat de toekomst van deze partij kan zijn. Dit vanuit de gedachte dat Ermelo een grote lokale partij verdient, zoals die ook opereren in de buurgemeenten. 

Daardoor is Van der Knaap in contact gekomen met één-Ermelo. Het laatste gesprek was samen met huidig wethouder Wouter Vogelsang. Daarbij werd duidelijk dat huidige raadsleden van BurgerBelangen Ermelo niet op een verkiesbare plaats konden komen bij één-Ermelo. De intenties van beide partijen lagen daarmee, zo zegt Van der Knaap, te ver uit elkaar om verder te gaan met gesprekken. 

Zijn constructieve gesprekken waren voor hem wel aanleiding de ondersteuningsverklaring van één-Ermelo te ondertekenen als een administratief welkom voor de nieuwe partij. Misschien wel gevoed door zijn gevoel dat de vorming van een nieuw bestuur en kandidatenlijst van BurgerBelangen ondemocratisch tot stand is gekomen. Hetgeen naar zijn mening ook geldt voor het verkiezingsprogramma.

Van der Knaap geeft aan niet trots te zijn op het resultaat. Hij ziet het geheel als een interne kwestie die hij ook graag onderling had opgelost. Hij weerspreekt bestuurslid te zijn noch actief betrokken te zijn bij één-Ermelo. Noch is hij kandidaat-wethouder voor deze partij. 

Han Wilhelm gaf aan, gezien het belang van de lokale democratie, af te willen zien van een reactie op de verklaring van Bart van der Knaap. Burgemeester Dorine Burmanje prees aan het eind beide fracties voor de goede wijze waarop zij direct invulling hebben gegeven aan hun taak.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie