Afbeelding
pixabay

Weer ruimte voor overleg rond langlopende dossiers

2 november 2021 om 15:52 Politiek

ERMELO Er zijn weer gesprekken mogelijk tussen de Ermelose gemeenteraad en de betrokkenen bij langlopende dossiers. Dat is de voorzichtige conclusie die kan worden getrokken na een bijeenkomst tussen betrokken partijen.

Wijnand Kooijmans

Om alle schijn vooraf te voorkomen was een zwaargewicht ingehuurd als gespreksleider in de persoon van Chris van Dam. Oud Tweede Kamerlid voor het CDA en voorzitter van de parlementaire commissie naar de toeslagenaffaire. Het liefst hadden de partijen in de raad in september in gesprek gegaan met betrokkenen. Maar kritiek op de wijze waarop de inspraak was geregeld zorgde er voor dat de betrokkenen bij langlopende dossiers toen afhaakten.

Volgens raadslid Dick Tillema (ChristenUnie) is het zaak verder te bouwen aan de toekomst van Ermelo en dat vraagt vertrouwen. Met een nieuwe start. Raadsman Peter Graafstal van Casper Meijbaum (Bar Twinns) gaf nog eens aan dat de inspraak beperkt is gebleven tot drie dossiers terwijl er in totaliteit rond de twintig langlopende dossiers zijn.

Hij verwijt de raad dat het behoorlijk verkeerd is gelopen door niet in te grijpen als het gaat om het handelen van oud-burgemeester André Baars en in zijn kielzog de wethouders. Ook bestrijdt hij de mening van het college dat het dossier Bar Twinns goed is afgesloten. Hij heeft het idee dat men niet wil praten over het verleden en de insteek is dat men de gemeente niet meer lastig moet vallen in de toekomst. Terwijl de raad zou moeten accepteren dat het fout is gegaan in het verleden en het streven moet zijn fouten te repareren.

ANTWOORD Kritiek was er ook van de zijde van Bert Groeneveld (Stichting Woon- en Recreatiebelangen Tonselse Veld). Hij vindt dat het rapport over de langlopende dossiers onzorgvuldig is. De raad heeft wel geluisterd naar betrokkenen maar hen geen antwoord gegeven. Dat leidt tot wantrouwen. Hij vindt dat weer in gesprek moet worden gegaan met betrokken partijen en dat de langlopende dossiers niet schriftelijk moeten worden afgedaan. Dat zou de dood in de pot brengen. Bij handhavingszaken moet eerst in overleg worden gegaan met betrokkenen en pas daarna moet eventueel het juridische traject worden opgestart.

Jurgen Schreuder, woordvoerder namens pallethandel Ten Hove, gaf aan dat meer snelheid door de gemeente moet worden betracht als het gaat om de afhandeling van zaken. Volgens hem heeft het veel te lang geduurd voor het onderzoek naar mogelijke verplaatsing van het bedrijf is uitgevoerd terwijl al jaren bekend was dat dit er moest komen. Besluiten moeten niet alleen standvastig worden uitgevoerd, ook moet duidelijk worden uitgelegd op basis waarvan besluiten worden genomen.

In algemene zin trokken de fracties het boetekleed aan als het gaat over de wijze waarop de communicatie is gevoerd met betrokken partijen. Men beseft soms te gemakkelijk uit te zijn gegaan van informatie van de toenmalige burgemeester en de wethouders waarbij men de controlerende taak niet is nagekomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie