Recreatiepark Haeghehorst volgens gemeente niet in overtreding
Recreatiepark Haeghehorst volgens gemeente niet in overtreding Wijnand Kooijmans

Kritiek op De Haeghehorst vindt gemeente niet terecht

1 oktober 2021 om 15:13 Politiek

ERMELO De Stichting Woon en Recreatiebelangen Tonselse Veld (WRBT) wordt door het Ermelose college van burgemeester en wethouders in het ongelijk gesteld met hun bezwaar dat camping De Haeghehorst handelt in strijd met het bestemmingsplan.

Wijnand Kooijmans

Volgens het college voldoet de feitelijke situatie op het park nagenoeg geheel aan het bestemmingsplan en voor zover dat dit niet het geval is er een mogelijkheid tot legalisatie is. De ondernemer van de camping wordt erop gewezen dat de sanitaire units niet vergunningvrij zijn. Dat betekent dat hij deze moet verwijderen of  alsnog vergunning moet aanvragen.

Tijdens een bezoek aan het park bleek dat de WRBT en de gemeente het niet eens konden worden of het feitelijk gebruik van het uitbreidingsplan van De Haeghehorst voldoet aan het bestemmingsplan. De gemeente heeft toegezegd de brief van de stichting na de zomervakantie te beantwoorden. Aan de hand daarvan wil de stichting zich beraden op eventuele verdere stappen.

Volgens de regels van het bestemmingsplan mogen op het uitbreidingsterrein maximaal zeventig kampeermiddelen staan. Hieronder worden verstaan een tent, een tentwagen, een kampeerwagen, een caravan of stacaravan/chalet of een vergelijkbaar voertuig dat geheel of ten dele bestemd is als recreatief nachtverblijf. In eerste instantie stond in de bouwregels ook chalets. Deze term is echter verwijderd naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State.

De WRBT vindt dat de geplaatste kampeermiddelen niet zijn aan te merken als stacaravans. Volgens hen is de wet daar duidelijk over. Een stacaravan moet een onderkomen op wielen zijn, zonder vaste fundering en verplaatsbaar. De kampeermiddelen die zijn geplaatst voldoen volgens de stichting daaraan niet omdat ze niet verplaatsbaar zijn. Ook al om dat ze het gehele jaar voor recreatieve verhuur worden aangeboden en zijn aangesloten op de nutsvoorzieningen.

Volgens de gemeente is er wel sprake van ‘stacaravans’. De kampeermiddelen beschikken nog over een chassis. Deze onderstellen zijn alleen weggewerkt door middel van beplanting, zodat het aan de buitenzijde fraaier oogt. Er is bovendien, zo vindt de gemeente, geen sprake van een fundering. Ook een stacaravan wordt, in tegenstelling tot een toercaravan, niet na het zomerseizoen weer van het terrein verwijderd.

Erkend wordt dat de sanitaire units niet zijn toegestaan volgens het bestemmingsplan. Er worden echter wel mogelijkheden gezien deze alsnog te legaliseren. De toezegging dertig kampeerplaatsen naar het nieuwe terrein te verplaatsen is inmiddels deels nagekomen, er zijn twintig plekken verplaatst. De ondernemer wordt gevraagd de afspraak rond de resterende tien plaatsen ook na te komen.

Door de WRBT is aangevoerd dat de aanwezigheid van de zwarte specht dringend ingrijpen noodzakelijk maakt. Verzocht is handhavend op te treden. De provincie Gelderland die de vergunning op de Natuurbeschermingswet heeft afgegeven zegt geen overtredingen te hebben geconstateerd en dat er daarom ook geen reden is handhavend op te treden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie