Afbeelding
Foto: Pixabay

Hondenschool mag twee jaar blijven

21 juni 2021 om 17:18 Algemeen

ERMELO -  Hondenschool Kim mag nog twee jaar op de huidige locatie aan de Harderwijkerweg 220 in Ermelo gevestigd zijn. Het Ermelose college van burgemeester en wethouders geeft aan hieraan in principe medewerking te willen verlenen.

Wijnand Kooijmans

Door eigenares Kim Mourits was een termijn gevraagd van drie jaar om zo de tijd te hebben een andere locatie te zoeken. Maar daarmee gaat het college niet akkoord. De omgevingsvergunning geldt maximaal twee jaar. Het besluit wordt verder betrokken bij de advisering rondom een ingediend verzoek handhavend op te treden tegen de aanwezigheid van de hondenschool.

De hondenschool is in 2020 gestart onder de naam hondenschool Kim. Vooraf heeft de eigenares enkele verkennende gesprekken gevoerd omdat ze op zoek was naar een geschikte locatie om de hondenschool te vestigen. Na enkele keren nul op het rekest te hebben gekregen heeft de school zich gevestigd op de locatie aan de Harderwijkerweg. Hier was een niet meer in gebruik zijnde paardenbak aanwezig waar door Mourits de voor haar bedrijf benodigde voorzieningen heeft gerealiseerd. De locatie is niet vooraf ter beoordeling voorgelegd aan het college.

Na een klacht van een omwonende vanwege geluidsoverlast heeft Kim een verzoek ingediend voor een gesprek met de gemeente. Daaraan is in eerste instantie geen gehoor gegeven door het college omdat er vanwege het geluid minimaal vijftig afstand zou moeten worden gehouden ten opzichte van bijvoorbeeld woningen. Met name deze kritische afstand maakte de vestiging van de hondenschool in eerste instantie onmogelijk.

Na verder onderzoek blijkt dat de locatie aan de Harderwijkerweg is gelegen in zogenoemd ‘gemengd gebied.’ Binnen zo’n gebied mag de eerder ingenomen afstand van vijftig naar dertig meter worden teruggebracht. Strijdigheden met het bestemmingsplan blijven wel bestaan. De paardenbak mag alleen worden gebruikt voor het hobbymatig houden van dieren. De erfafscheiding is 1,6 meter hoog waar dit maximaal een meter mag zijn. De aanwezige stacaravan is verplaatsbaar, maar blijft een gebouw dat niet is toegestaan. Ook het parkeren binnen de bestemming ‘agrarisch’ is niet toegestaan.

De indiener van het bezwaarschrift geeft aan overlast te hebben van het geblaf van de honden en zegt dat dit doorgaat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Dat klopt niet, zo erkent het college, de hondentrainingen zijn per dag (de zondag uitgezonderd) van negen tot twaalf uur ’s morgens en van vijf tot acht uur ’s avonds. De bezwaarde geeft wel aan de hondenschool het liefst zo snel mogelijk te zien vertrekken. Kim zelf heeft aangegeven zich er niet van bewust te zijn geweest dat de hondenschool op deze locatie in strijd is met het bestemmingsplan. Ze is nu druk bezig een andere locatie te zoeken. Daarvoor krijgt ze nu in principe twee jaar de tijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie