Afbeelding
(pixabay)

Eén lijn in vergoedingen

27 september 2021 om 11:51 Politiek

ERMELO De maatschappelijke bijdrageregeling en computerregeling binnen de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde moet op één lijn worden gebracht om daarmee de ongelijkheid binnen deze regio te verkleinen. Kinderen zitten soms bij elkaar in de klas, maken gebruik van dezelfde regelingen maar de hoogte van het bedrag verschilt.

Wijnand Kooijmans

Streven is deze ongelijkheid te voorkomen. In een voorstel komt de demping van de armoedeval rechtstreeks ten goede aan de minderjarigen omdat de inkomensgrens voor deze groep wordt voorgesteld te gaan naar 120 procent in de plaats van de 110 procent die de gemeenten Harderwijk en Zeewolde hanteren. Dat zou in principe ongunstig uitpakken voor inwoners van de gemeente Ermelo om de grens hier ligt op 120 tot 130 procent.

De val aan inkomsten zou dan gaan van 111 euro per maand naar 139 euro voor echtparen met twee inkomens. Dit kan worden gecompenseerd via het project WerkloonT. De klantmanager kan per huishouden berekenen wat de financiële gevolgen zijn als iemand vanuit de bijstand gaat werken en dit via maatwerk repareren om zo het aanvaarden van werk toch te stimuleren.

De armoedeval wordt hiermee voor een jaar voorkomen met een maximum van het toegestane bedrag per kalenderjaar dat wordt genoemd in de Participatiewet. Het gaat om maximaal 2.570 euro. De klant kan in een persoonlijk gesprek zekerheid worden gegeven over het inkomen in de nieuwe situatie.

Aan alle uitkeringsgerechtigden kan duidelijk worden gemaakt dat het aanvaarden van werk de juiste stap is. In de gemeente Arnhem zijn hiermee al positieve ervaringen opgedaan. De gemeente Ermelo wil wel vasthouden aan de tegemoetkoming van de zorgkosten voor personen met een chronische ziekte of beperking. Het gaat dan om het maximale bedrag van 385 euro waar dan in Harderwijk 250 euro is.

De nieuwe regeling heeft wel vertraging opgelopen. Dat maakt dat voorgesteld wordt deze pas per 1 januari 2023 te laten ingaan. Alleen als de gemeenteraad van Ermelo vasthoudt aan de 130 procent regeling kan de nieuwe werkwijze al met ingang van het komend jaar worden ingevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie