Knorretje krijgt definitieve bestemming.
Knorretje krijgt definitieve bestemming. Wijnand Kooijmans

Kinderdagverblijf Knorretje in Ermelo krijgt eindelijk definitieve bestemming: woningbouw nog even in de ijskast

6 januari 2023 om 15:51 Politiek

ERMELO Het agrarisch kinderdagverblijf Knorretje aan de Buitenbrinkweg in Ermelo krijgt een definitieve bestemming. Een besluit over de plannen op dit perceel tevens woningbouw te realiseren worden opgeschort tot overeenstemming is bereikt tussen de eigenaar en de initiatiefnemer voor het Windpark langs rijksweg A28.

Er is een concept ontwerpbestemmingsplan opgesteld dat moet leiden tot een wijziging van de huidige bestemming. De mogelijkheid voor intensieve veehouderij komt hiermee te vervallen. De maatschappelijke bestemming die aan het perceel wordt gegeven vormt geen belemmering voor de realisering van het eventuele windpark. Het gaat om het definitief vastleggen van een bestaande functie.

ZEKERHEID

De verwachting is dat de voorkeursvariant voor het windpark op korte termijn kan worden vastgesteld. Met het nu voorliggende plan wil het college van burgemeester en wethouders de eigenaar van het kinderdagverblijf zekerheid geven over de toekomst van zijn activiteiten.

Wethouder Ronald van Veen houdt er rekening mee dat uit de resultaten van het onderzoek naar de gevolgen voor natuur en milieu van het Windpark wellicht voortvloeit dat bij de komst van dit park concessies moeten worden gedaan. Bijvoorbeeld het stilleggen van de windmolens in het broedseizoen van de wespendief.

FUNCTIES

Bij het kinderdagverblijf en de uitbreiding daarvan gaat het om een bestaande situatie waarmee het windpark rekening dient te houden. Voor de woningbouw is dat anders omdat de locatie hiervan op zo’n vierhonderd meter afstand ligt van een windmolen die hier is gepland. Vooraf is gesteld dat het windpark alleen rekening dient te houden met bestaande functies en de plannen voor Strand Horst omdat het bestemmingsplan hiervoor onherroepelijk is.

Ondanks het feit dat de eigenaar van het kinderdagverblijf weinig vertrouwen heeft in de gemeente en ProWind is het laatste bedrijf bereid te komen tot een constructief gesprek. De argwaan ten opzichte van ProWind is ingegeven door het feit dat de eigenaar van het kinderdagverblijf vermoed dat zijn belangen ondergeschikt aan het belang dat is gemoeid met de komst van het windpark.

WANTROUWEN

Het wantrouwen ten opzichte van de gemeente is een gevolg van het langdurig proces rond het plan en steeds veranderde regels. Hij vindt dat hij hierdoor ernstig wordt benadeeld. Door het college wordt overigens verwacht dat woningbouw in de toekomst wel mogelijk is. Gedacht wordt in het meest gunstige geval aan een termijn van drie jaar. Hiervoor is het noodzakelijk dat beide partijen het eens worden over het vervallen van de meest noordelijke windmolen. De verwachting is dat bezwaar wordt aangetekend tegen de komst van het windpark indien dat doorgang vindt. 

Wel ziet het college mogelijkheden voor de initiatiefnemer van de woningbouw indien die bereid is de woningbouw op zijn eigen grond op grotere afstand van het kinderdagverblijf te realiseren. Maar hierover is nog geen duidelijkheid.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie