Woningbouw vindt de huurdersvereniging dringend gewenst.
Woningbouw vindt de huurdersvereniging dringend gewenst. Wijnand Kooijmans

Huurdersclub: Minimaal duizend woningen bouwen in Ermelo

18 februari 2022 om 11:02 Gemeenteraadsverkiezingen

ERMELO De politiek in Ermelo moet een duidelijke keuze maken als het gaat om de woningbouw. Zeker als het gaat om de jongeren de kans te bieden in de eigen gemeente te blijven wonen. Dat vindt Hans Beek, voorzitter van de huurdersbelangenorganisatie De Groene Draad in Ermelo.

Beek heeft alle verkiezingsprogramma’s gelezen. Zijn conclusie is dat alle partijen weliswaar aangeven dat er extra woningen moeten worden gebouwd maar dat een concrete invulling hoe en waar ontbreekt. De resultaten van een onderzoek naar een locatie voor grootschalige woningbouw wordt over de gemeenteraadsverkiezingen heen getild. Beek wil echter meteen actie.

De huurdersorganisatie behartigt de belangen van 2.650 huurders in de gemeente Ermelo die een woning huren van de woningcorporatie Uwoon. ,,Ik roep de politiek op concreet te kiezen, de nood is vooral onder de jongeren hoog.” Hij verwijst naar de bouw van veertig woningen in de omgeving van het gemeentehuis waar zich zevenhonderd kandidaten voor hebben gemeld.

Voor de voorzitter van de Groene Draad reden de komende tijd de politiek te bestoken om hen tot daadwerkelijke actie te bewegen en echte keuzes te maken. Hij beseft dat Natura 2000 woningbouw in delen van Ermelo onmogelijk maakt. Dat maakt dat wat hem betreft naar de westkant van Ermelo moet worden gekeken. ,,Daar ligt grond genoeg. Er loopt daar geen koe meer in de wei te spartelen, je ziet er alleen ganzen en eenden.”

WATER In de regiovisie wordt aangegeven dat samen met Harderwijk en Zeewolde wordt gekeken naar mogelijke woningbouwlocaties waarbij onder meer Harderhaven wordt genoemd. ,,Een echte Ermeloër wil niet in Zeewolde wonen, dat ligt aan de andere kant van het water. Maar zeker ook niet in Harderwijk.”

,,Er moet echt iets gebeuren. Als Groene Draad willen we geen politiek standpunt innemen door huurders op te roepen op bepaalde partijen te stemmen maar er moeten wel keiharde keuzes worden gemaakt en die ontbreken in de verkiezingsprogramma’s.”

De slagkans voor jongeren zou dertig procent moeten zijn als het gaat om in aanmerking te komen voor een woning. In werkelijkheid is die maar vijftien procent. Van alle beschikbare woningen gaat 51 procent naar mensen met urgentie, mensen in doelgroepen, statushouders etc. Van de resterende 49 procent wordt ook nog eens twintig procent verloot. ,,Wethouder Laurens Klappe heeft met GGz Centraal de afspraak gemaakt dat zes procent beschikbaar komt voor de uitstroom van cliënten. Dat is mooi maar de gemeente heeft geen woningen en geen grond.”

AOW Doorstroming alleen biedt niet een oplossing, zo is de visie van Beek. ,,Mensen hebben vaak alleen AOW en de woning is hun pensioen. Die verkopen ze om daarna aan te kloppen voor een sociale huurwoning terwijl ze wel vijf- tot zeshonderdduizend euro vermogen hebben. Maar een inkomenstoets is er nog niet.”

Voor hem is het duidelijk dat er minimaal duizend woningen moeten worden gebouwd. ,,Natuur moet behouden blijven. Maar we moeten ook onze jongeren huisvesten.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie