Afbeelding
Pixabay

Ontwerp bestemmingsplan Veldwijk: zorgpark en 450 woningen

3 juni 2022 om 12:43 Zorg

ERMELO Met het ontwerp bestemmingsplan zorgpark Veldwijk wordt een eerste invulling gegeven aan de herinrichting van het landgoed. Uiteindelijk moeten hier, naast het zorgpark, rond de 450 woningen worden gerealiseerd.

Zorgpark Veldwijk is een bijzondere omgeving in het zuidwestelijk deel van het oude landgoed dat rijk is aan groen en oude monumenten. GGz Centraal heeft een nieuw stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan gemaakt voor de toekomst van het Zorgpark.

In het zorgpark is de bouw van twee parkvilla’s opgenomen met in totaal veertig woningen. Hiervan wordt vijftig procent gerealiseerd in de sociale sector en vijftig procent in de vrije sector. Ook is er ruimte voor nieuwbouw voor de zorg en komt er een High Intensieve Care kliniek. Voor de zorg komen er dagactiviteiten en een restaurant met terras. Maar ook een bibliotheek voort cliënten en medewerkers en kantoren.

MONUMENT Voor het monument De Heuvel wordt de mogelijkheid geboden om hier een woning in de boerderij zelf te realiseren en één in de huidige kalverschuur. In monument De Wissel mogen maximaal tien wooneenheden komen. De ontsluiting vindt plaats via de Oude Nijkerkerweg aan de westzijde van het landgoed.

Met GGz Centraal is door het Ermelose college van burgemeester en wethouders een overeenkomst gesloten waarin de voorwaarden voor de nieuwe ontwikkeling van het terrein zijn vastgelegd. Ook zijn omwonenden bij de planvorming betrokken geweest. Het staat iedereen desondanks vrij om zijn of haar zienswijze in te dienen over het plan.

Voor de monumenten wordt afgeweken van de verplichtingen rond het aandeel sociale woningbouw. Het restaureren van de monumenten is een kostbare zaak. Om die reden wordt het niet realistisch gevonden vast te houden aan de eis dat vijftig procent van de woningen in de sociale sector moet worden gebouwd. Het herbestemmen van monumenten wordt door het college al gezien als een uitdaging op zich.

HUISVESTING Op verzoek van de gemeente is de huisvesting voor ouderen verschoven, zodat de groenstructuur op de oorspronkelijk geplande plek niet behoeft te worden aangetast. Voor Parkvilla Noord worden vier bouwlagen toegestaan ten behoeve van een goede landschappelijk inpassing en het realiseren van het gewenste aantal woningen. 

Voorwaarde is wel dat de Parkvilla Noord wat betreft bouwhoogte ondergeschikt blijft aan het gebouw De Wissel. Ook zijn door de gemeente enige aanvullende voorwaarden gesteld rond het natuurinclusief bouwen. Er wordt nog verder gewerkt aan een inrichtingsplan, zo moet aangegeven worden hoe het ecologisch advies wordt meegenomen in de verdere uitwerking. 

KAPPEN Voor de realisering van de ontsluitingsweg moet naar schatting 2.500 tot 3.000 vierkante meter bos worden gekapt. Erkend wordt dat dit een forse aantasting is van de bestaande oude bosstructuur op dit deel van het landgoed. Dat maakt dat compensatie dient plaats te vinden. De gebieden hiervoor zijn in een eerder stadium al aangewezen door de raad.

In verband met de aanwezigheid van vleermuizen is een ontheffing aangevraagd op grond van de natuurbeschermingswet bij de provincie Gelderland. De behandeling van de aanvraag bevindt zich in de afrondende fase. De vergunning is nodig voor het ontwerp bestemmingsplan kan worden vastgesteld.

In de eerste week dat het plan ter inzage komt te liggen wordt door GGz Centraal in samenwerking met de gemeente een informatiebijeenkomst gehouden op Veldwijk. Ook komt er een nieuwsbrief voor omwonenden en andere betrokkenen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie