Afbeelding
Pixabay

Bestemmingsplan zwembad blijkt geen gelopen race

20 september 2021 om 12:21 Politiek

ERMELO De vaststelling van het bestemmingsplan voor het nieuw te bouwen sportcomplex op De Zanderij is nog geen gelopen race. Dat werd duidelijk tijdens de oordeelsvormende vergadering over dit onderwerp, zij het dat partijen afwijkende standpunten hebben.

Wijnand Kooijmans

Voor Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo) speelt zwaar mee dat er 180 bomen worden gekapt waarvoor een vergunning nodig is. Een vernietiging van 1,8 miljoen euro zo heeft hij berekend en dat vindt hij niet meer van deze tijd. Wethouder Leo van der Velden denkt dat dit aantal 120 bomen bedraagt maar komt nog met een berekening.

Voor Sarath Hamstra (CDA) is het belangrijk dat er een integrale aanpak komt met de aanpak van de Oude Telgterweg. Hij is bang dat, mede vanwege de stikstofmaatregelen, de Oude Telgterweg niet meer kan worden aangepakt. Ook betreurt hij het dat het laatste rapport over stikstof te laat aan de raadsleden is toegestuurd.

Voor Ronald van Veen (ChristenUnie) is het de communicatie over het plan die, in zijn ogen, onvoldoende is geweest en daarom wil hij niet op voorhand meegaan met de vaststelling van het bestemmingsplan. De drie gaan met hun partij bespreken wel definitief standpunt wordt ingenomen indien de vaststelling van het plan aan de orde komt in de raad.

Bert van der Garde (SGP), Evelien Kars (Progressief Ermelo) en Herma van der Weide (VVD) willen haast maken met de bouw van het zwembad. Dit omdat de Wethouder Balverszaal en de sporthal van Calluna verouderd zijn en mogelijk in de nabije toekomst moeten worden gesloten. Ook het huidige zwembad is in de ogen van Van der Garde niet meer van deze tijd.

Wethouder Van der Velden erkent dat het proces beter had gekund. Maar vindt dat de raad nu niet meer kan eisen dat er een koppeling komt met de Oude Telgterweg. Dit omdat de opdracht voor de bouw van het sportcomplex door de raad zelf is verstrekt en het college van burgemeester en wethouders daaraan alleen maar gevolg heeft gegeven.

Hamstra vindt dit onterecht omdat de keuze de Oude Telgterweg niet integraal te koppelen aan het sportcomplex is gemaakt door het college en niet door de raad. Die heeft daar alleen via een informatiememo kennis van kunnen nemen zonder daarover inhoudelijk een debat te kunnen voeren.

Ten aanzien van de bomen stelt Van der Velden dat er een ruime compensatie plaats vindt. Onder meer worden er meer dan honderd nieuwe bomen geplant rond het nieuwe sportcomplex en vindt daarnaast nog compensatie plaats aan de Flevoweg. 

Hij wijst erop dat aanwonenden van de omweg staan te poppelen naar de Raad van State te stappen als het gaat om de huidige plannen. Zij vinden dat geen recht wordt gedaan aan de al uit 2017 daterende plannen voor aanpak van deze weg. In dat jaar zijn mogelijke varianten al besproken. 

Volgens Van der Velden staan de mogelijkheden voor aanpassing van de Oude Telgterweg nog volledig open maar wil het college eerst onder meer de gevolgen van een eventuele toename van het verkeer naar het sportcomplex meewegen in de plannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie