Boscompensatie kost 51.000 euro

12 augustus 2021 om 13:19 Algemeen

De boscompensatie voor de bouw van het nieuwe sportcomplex op sportpark De Zanderij kost de gemeente Ermelo 51.000 euro.

Wijnand Kooijmans

ERMELO – Uitgangspunt is dat er zo min mogelijk bos wordt gekapt voor het sportcentrum aan de Oude Telgterweg. Daarnaast worden zoveel mogelijk bomen nieuw aangeplant in dit gebied. De overige compensatie vindt plaats aan de Flevoweg. Waar overigens meerdere raadsleden hebben bepleit een deel van deze compensatie te doen plaatsvinden in het centrum van Ermelo om daar het verdwijnen van groen tegen te gaan.

In totaal moet er achtduizend vierkante meter aan bos worden gecompenseerd. Deze compensatie vindt geheel aan de Flevoweg plaats. De bomen die worden behouden en nieuw aangeplant bij het nieuw te bouwen sportcomplex – sporthal en zwembad – worden als extra gezien.

Volgens het college van burgemeester en wethouders liggen er langs de Flevoweg percelen die niet alleen geschikt zijn voor de compensatie maar hiervoor ook al zijn gereserveerd. Dit in tegenstelling tot de boscompensatie die is opgesteld voor onder meer de Hooge Riet waar de compensatie per boom plaats vindt. Ook wordt aangegeven dat de compensatie zoals deze langs de Flevoweg plaats vindt niet kan plaatsvinden binnen de bebouwde kom.

Voor de boscompensatie is wel een wijziging van de bestemming nodig. De huidige bestemming is ‘Buitengebied Agrarische enclave en Speuld’ en dan specifiek agrarisch. Het gebied moet nu een natuurbestemming krijgen. In het gebied zijn al bestaande bospercelen aanwezig alsmede een houtwal. Er is meer ruimte voor boscompensatie als nu wordt aangeplant. Volgens het college wordt er kwaliteitswinst geboekt voor het gehele natuurgebied De Veluwe.

Gekozen wordt voor de aanplant van inheemse houtopstanden. Door aan te besluiten op bestaande houtopstanden wordt het aansluitende leefgebied voor flora en fauna uitgebreid waardoor wordt voorzien in een impuls voor de biodiversiteit op deze locatie.

De locatie bevindt zich bovendien in een gebied dat op dit moment wordt ontwikkeld tot een effectieve ecologische verbindingszone langs de Flevoweg tussen het Houtdorper- en Speulderveld/Leemputten enerzijds en de Ermelosche Heide en Landgoed Leuvenum anderzijds. De boscompensatie draagt, zo voert het college aan, daarmee bij aan de natuurverbindingszone.

De gronden die worden ingezet voor de natuurcompensatie van het sportcentrum vallen niet onder pachtovereenkomsten. De kosten van 51.000 euro zijn gebaseerd op de kosten voor het planten van inheemse bomen en het plaatsen van een hekwerk en de onderhoudskosten. Het hekwerk is nodig om te voorkomen dat edelherten de jonge aanplant aantasten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie