De gespreksverslagen tussen oud-burgemeester van Ermelo André Baars en de klankbordgroep blijven geheim.
De gespreksverslagen tussen oud-burgemeester van Ermelo André Baars en de klankbordgroep blijven geheim. Pixabay

Geheim blijft geheim inzake vertrek Baars, één-Ermelo voelt zich mond gesnoerd

25 november 2022 om 10:00 Politiek

ERMELO De gespreksverslagen tussen oud-burgemeester André Baars en de klankbordgroep blijven geheim. Dat is door de gemeenteraad besloten met de stemmen van één-Ermelo en HEE22 tegen. 

De meerderheid van de raad hecht veel waarde aan de toezeggingen die destijds aan alle betrokken partijen zijn gedaan rond de geheimhouding. Dat moet nu worden nagekomen. 

LERING TREKKEN UIT FOUTEN

Door enkele partijen wordt erkend dat fouten zijn gemaakt in het verleden waar lering uit is en moet worden getrokken. Dat heeft onder meer geleid tot duidelijke regels voor het 100-dagen gesprek dat de raad in maart gaat houden met toekomstig burgemeester Hans van Daalen die 1 december aantreedt.

MEERDERHEID LEGT MINDERHEID ZWIJGEN OP

Henri Luitjes (één-Ermelo) vindt het op zich geen probleem dat ‘de meerderheid telt in de raad’. Maar wel indien die meerderheid de minderheid het zwijgen oplegt waarvan volgens hem vaak sprake is. ,,Wij zitten niet in de raad om ons de mond te laten snoeren.” Voor de inwoners van Ermelo moet zichtbaar zijn wat de raad doet.

WANTROUWEN EN COMPLOTDENKEN

Het geheimhouden van besprekingen leidt, zo vindt Luitjes, alleen maar tot wantrouwen en complotdenken bij de inwoners. Volgens hem heeft de rechter in deze kwestie geoordeeld dat het belang van de inwoners bij openbaarheid zwaarder weegt dan mogelijke imagoschade voor oud-burgemeester Baars. Luitjes vindt daarnaast dat gekeken moet worden of de medewerkers van de gemeente wel veilig genoeg hun werk hebben kunnen doen. Hij vindt dat de verplichting er is dat op te pakken, mede in het licht van de gang van zaken rond het televisieprogramma De wereld draait door.

Ook Han Wilhelm (HEE22) is tegen het niet openbaar maken van de verslagen. Hij hoopt dat de rechter snel een uitspraak doet over het beroep van Initiatief Bestuurlijk Ermelo.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie