Afbeelding
Pixabay

Raad wil stukken rondom vertrek Baars geheim houden, schakelt advocaat in

Politiek

ERMELO Door de gemeenteraad van Ermelo wordt een nieuw besluit genomen over het geheimhouden van de stukken rond het vertrek van voormalig burgemeester André Baars. Met zestien stemmen voor en vijf tegen is tijdens een besloten vergadering besloten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland. 

De rechtbank is van mening dat het besluit van de gemeente rond het geheim houden van de stukken onvoldoende is onderbouwd. Onder meer vindt de rechter dat het algemeen belang van het openbaar maken van de stukken zwaarder weegt dan het individueel belang. De raad wil de stukken niet openbaar maken omdat men vindt dat hierdoor de reputatie van Baars kan worden beschadigd. Aan dat laatste wordt getwijfeld door Han Wilhelm (HE22). 

EENZIJDIG Het verzoek om de verslagen rond Baars openbaar te maken is afkomstig van het initiatief bestuurlijk Ermelo, een vriendengroep van de voormalig burgemeester. Die willen de stukken openbaar zien gemaakt omdat ze vinden dat te eenzijdig rond de bestuurscrisis de schuld is gelegd bij Baars.Tegen het besloten vergaderen is gestemd door de fractie van één-Ermelo. Volgens Henri Luitjes moet een streep worden gezet onder het oude dossier om het vertrouwen van de inwoners terug te winnen. Hij vindt dat door het openbaar maken van de stukken een streep kan worden gezet door het al langlopende dossier en met een schone lei verder kan worden gegaan.

BELOFTE De meerderheid van de raad deelt de mening niet en vindt dat de gedane belofte dat de gesprekken in beslotenheid hebben plaatsgevonden moeten worden geëerbiedigd. ,,Door een belofte moet je niet achteraf een streep zetten.” Het is nu aan de fractievoorzitters om een nieuw besluit over de geheimhouding te nemen. De raad gaat akkoord met een budget van 25.000 euro voor het inschakelen van een externe advocaat die hen hierbij kan ondersteunen. Bij de Raad van State wordt een voorlopige voorziening aangevraagd om te voorkomen dat de verslagen openbaar moeten worden gemaakt voor een nieuwe behandeling bij de rechtbank.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 2 uur geleden
Afbeelding
Trainen volgens Wiel Coerver-methode tijdens Jeugdvoetbaldagen DVS’33 4 uur geleden
Afbeelding
Cabaretduo Eer & Nan speelt ‘Terugblik, vooruit!’ in De Rehobothkerk 6 uur geleden
Afbeelding
Van wanhoop tot feest bij open dag AZC in Harderwijk 8 uur geleden
Afbeelding
Scooterrijders botsen frontaal op elkaar 10 uur geleden
Afbeelding
Ermelose Noor Oosterhoff Nederlands Kampioen Muay Thai 20 uur geleden
Afbeelding
Moonlight kanoën bij De Kanovijver ter ere van 50 jaar Ermelo gisteren