Afbeelding
Pixabay

Pilot ‘wonen in je achtertuin’ van UWOON is niet haalbaar

4 juli 2022 om 11:51 Nieuwbouw

ERMELO De pilot ‘wonen in je achtertuin’ die de woningcorporatie UWOON wilde starten in onder meer Ermelo is niet haalbaar. Opzet was te starten met een proef van maximaal tien woningen met als doel de woningnood te verlichten. De woningen zouden geplaatst worden in achtertuinen. Naast Ermelo zou de pilot, een landelijke primeur, worden gehouden in de gemeenten Harderwijk en Elburg.

Het idee is gelanceerd door inmiddels oud directeur-bestuurder Moniek van Baalen. Voor haar was de aanleiding dat veel huurwoningen een forse tuin hebben en niet alle bewoners daarvan groene vingers hebben. Voorwaarde zou zijn dat de tuin een afmeting moet hebben van acht bij twaalf meter. De woningen zouden dan 7,5 bij 3,5 meter moeten zijn maar bij een grote tuin ook iets groter kunnen uitvallen. De woningen zouden bestemd worden voor woningzoekenden van alle leeftijden.

Uit de evaluatie van de jaarafspraken blijkt dat de pilot niet haalbaar is. UWOON geeft wel aan dit jaar verder te werken aan mogelijkheden om de slagingskans voor woningzoekenden te vergroten. Er wordt een woonlastenmodule ingevoerd en na het afwijzen van een verkregen woning via loting wordt een sanctie opgelegd.

OPGELEVERD In 2021 zijn door UWOON geen nieuwe woningen opgeleverd. Dit jaar wordt de bouw van 42 permanente huurwoningen gerealiseerd aan de Chevallierlaan. Bovendien zijn er binnen enkele projecten tijdelijke woningen opgeleverd. Er zijn ook minder woningen aangepast naar de energielabels A tot en met D als afgesproken. Reden hiervoor is de invoering van een nieuwe, strengere methodiek om energieprestaties te labelen. Door het inzetten van de hybride warmtepomp in de Wijk van de Toekomst wordt er niet langer ingezet op het ombouwen naar volledig aardgasvrije woningen.

UWOON heeft afgezien van het plan om bij renovaties regenwater af te koppelen van het riool. Ook is geen actie ondernomen om samen met de huurdersverenging De Groene Draad de vergroening van de leefomgeving te stimuleren.

MAATWERKWONINGEN Om tot de bouw van maatwerkwoningen te komen wordt samen met de gemeente Harderwijk gekeken naar een geschikte locatie. Het eendengebied aan de Parallelweg tussen Harderwijk en Hierden is genoemd als mogelijke locatie. In de evaluatie wordt aangegeven dat de woningvoorraad dit en komend jaar in totaal met 137 woningen toeneemt. Hierbij gaat het ook om 71 tijdelijke woningen. In 2023 worden 42 woningen opgeleverd in het Oranjepark. De verwachting is dat er in totaal dertien woningen worden gesloopt.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie