Burgemeester Hans van Daalen wil er zijn voor elke inwoner van Ermelo.
Burgemeester Hans van Daalen wil er zijn voor elke inwoner van Ermelo. Arda Konings

Burgemeester Hans van Daalen van Ermelo geniet van rol als verbindende schakel: ‘Sta tussen de partijen in om samen het verschil te maken’

19 maart 2024 om 19:00 Mensen Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO Een periode van zestien maanden burgemeesterschap in Ermelo zit er op voor Hans van Daalen. Inmiddels woont hij hier samen met zijn vrouw Marlies op een heerlijk plekje bij het bos. Tot nu toe heeft de burgervader het prima naar zijn zin en probeert ‘samen het verschil te maken’.

Zijn nieuwe rol gaat hem goed af. ,,Mensen zeggen wel vaak, dat je als burgemeester boven de partijen staat. Ik zeg liever dat ik tussen alle partijen in sta”, opent Van Daalen het gesprek. ,,Ik ben van alle partijen en wil voor iedereen een aanspreekpunt zijn, maar ben als burgemeester vooral achter de schermen bezig. Als dingen niet lekker lopen, bijvoorbeeld tussen ondernemers, pak ik de telefoon en nodig ze uit aan tafel voor een gesprek. Of ik lobby voor betrokkenheid van onze gemeente als gesprekspartner op niveau, wanneer blijkt dat een nieuw financieel verdeelmodel voor alle gemeenten in het land vanuit het Rijk voor ons minder gunstig dreigt uit te vallen.”

VERBINDENDE SCHAKEL

De interesse voor deze functie is bij Van Daalen gaandeweg zijn loopbaan steeds meer gegroeid. Naast belangstelling voor de politiek ontwikkelde het pad zich via gemeenteraadslid, steunfractielid en raadslid door naar het wethouderschap. 

Een schakel op allerlei manieren in een groter geheel

Van Daalen: ,,Ben je als wethouder vooral bezig met dossiers, biedt het burgemeesterschap veel meer afwisseling. Door de jaren heen werd me steeds meer duidelijk dat die diversiteit van het burgemeesterschap me zo aanspreekt. Dat ik een schakel ben op allerlei manieren in een groter geheel. Betrokken ben bij de openbare orde en veiligheid, de gemeenteraad, het college, bedrijven en organisaties en de inwoners zelf.”

BINDING MET ERMELO

Vanuit het verleden was er al een stukje binding geweest met Ermelo. De grootouders van Van Daalen woonden er en hij kwam als kind hier ook wel eens tijdens vakanties. ,,Wat mede enorm aantrok om hier te solliciteren, is de mix qua samenstelling van de bevolking. Hierbij nemen Defensie, de zorg en het toerisme een grote plek in. Ik ben als wethouder onder andere actief geweest op het gebied sociaal domein en kende zodoende ook al veel zorgorganisaties hier. Bovendien waren onze kinderen de deur uit. Eigenlijk vielen alle puzzelstukjes op zijn plek toen er een vacatures kwam in Ermelo en ik gekozen werd uit 29 sollicitanten.”

‘ZELF EEN EERSTE STAP ZETTEN’

,,Of ik een verschil kan maken voor Ermelo? Zeker niet in mijn eentje. Wel als verbinder. Om samen het verschil te maken. Mensen moeten daartoe ook bereid zijn en daarvoor open willen staan. In de spiegel willen kijken. Als burgervader kan ik mensen aanspreken op ieders eigen verantwoordelijkheid. Als je wilt dat iets of een situatie verandert, moet je soms bereid zijn zelf die eerste stap te zetten. Dus niet wachten tot de ander dat doet. Aandacht hebben voor elkaar en oprecht luisteren naar elkaar zijn daar onlosmakelijk mee verbonden.”

Men moet bereid zijn in de spiegel te willen kijken

Van Daalen vervolgt: ,,Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld in kranten of op social media, dat mensen snel hun mening klaar hebben of iemand veroordelen. Dat meteen ventileren. Ik denk dat het zo veel beter kan zijn om eerst na te denken voordat er überhaupt iets wordt gezegd. In die zin wil ik er als burgemeester juist ook zijn voor alle collega’s. Dat betekent dat ik zo nodig publiekelijk voor mijn mensen ga staan. Zodat we met elkaar vanaf een veilige plek, het allerbeste voor onze inwoners kunnen betekenen.” 

WENNEN

Een burgervader is in de regel 24/7 - 7 dagen per week - beschikbaar. ,,Dat was in het begin even wennen voor me”, lacht Van Daalen. ,,Ja, mijn telefoon staat altijd aan. Maar er is met de wethouders afgesproken de paraatheid in het weekend te verdelen. Uiteraard ben ik er met grote calamiteiten. Maar ook bij iets leuks als een opening. Het integreert langzamerhand allemaal in mijn leven en is inherent aan het burgemeester zijn. Verder ontspan ik ook graag in het weekend. Dat is noodzakelijk om mijn batterijen weer op te laden. Dat komt mijn werk weer ten goede.”

BENADERBAAR

Stond een burgemeester vroeger veel meer vanuit zijn functie gezien op afstand van de inwoners, wil Van Daalen juist benaderbaar zijn. 

Binnenkort kunnen inwoners een kennismakingswandeling met me maken

,,De inwoners beginnen me steeds meer te herkennen en spreken me rustig aan in de supermarkt. Al merk ik bij ouderen daarbij meer een drempel. Binnenkort is het mogelijk voor onze inwoners om een kennismakingswandeling te maken met mij en je daarvoor aan te melden. Daar trekken we dan ongeveer een uur voor uit. Al samen wandelend en pratend, in de natuur of het dorp, over wat iemand bezighoudt of om iets te laten zien.”

LIEF ZIJN VOOR ELKAAR 

We kunnen niet de last van de hele wereld op ons nemen. Daarom blijft Van Daalen juist meer gericht op de cirkel waar we wonen, leven en werken met elkaar. ,,Het leven is goed in Ermelo. Er zijn veel (sport)verenigingen, kerken en evenementen. Ik zie veel vrijwilligerswerk en een belangeloos grote inzet voor onze naasten. Zoals Eberhard van der Laan het ooit zei: ‘Laten we een beetje lief zijn voor elkaar’. Dat maakt het verschil en houdt onze toekomstgerichte blik, positief!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie