Afbeelding
Saskia Lieman

Ermelose Sportverkiezing kent diversiteit aan winnaars; van blind runner en rolstoelbasketballers tot Playa del Ermelo en van 9 tot 76 jaar

17 februari 2024 om 11:24 Sport Tips van de redactie

ERMELO Twintig genomineerden, acht categorieën en acht winnaars. Het Sportgala 2023 van Ermelo bracht weer een diversiteit aan sport en bewegen voor het voetlicht, waarbij aan het eind van de avond de titels van sportman en sportvrouw van het jaar werden uitgereikt.

De volle Theaterzaal van het Huis van Ermelo werd vermaakt met optredens van de huisband van Christelijk College Groevenbeek, de turntalenten van Sparta Ermelo en de dansgroep Silk. Presentatoren Roy van Boven en Marlous Janssen reikten samen met Ermelose prominenten de prijzen uit.

STEMMEN

Er waren in totaal 3856 stemmen uitgebracht die voor 100% telden. De individuele stem van de tien leden van de nominatiecommissie woog voor 10% mee tot een maximum van 60%, de keuze van het publiek woog het zwaarst.

Burgemeester Hans van Daalen concludeerde dat de sportverkiezing leeft in Ermelo, een dorp met 27.000 inwoners en een rijk verenigingsleven, en noemde de verbindende functie van sport. 

PLAYA DEL ERMELO SPORTINITIATIEF VAN HET JAAR

De eerste winnaar was Gerben Vastenhoud met Playa del Ermelo. Zijn beachvolleybaltoernooi op de parkeerplaats van Calluna werd uitgeroepen tot sportinitiatief met een maatschappelijke impact in 2023. De Ermelose ondernemer van Bruijn Café was blij met de waardering en kreeg een cheque van 250 euro aangeboden van Ago Financieel.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Beachvolleybaltoernooi Playa del Ermelo werd uitgeroepen tot sportinitiatief van het jaar. - Saskia Lieman

KLOKBEKER SPORTIEFSTE BASISSCHOOL

De sportiefste basisschool werd De Klokbeker. De school voldeed aan de criteria 1 of 2 keer gymles in de week, een uitdagend schoolplein dat uitnodigt om te bewegen met voldoende beweegruimte. Directeur Minou Koppies ontving van buurtsportcoaches Stijn Sundermann en Ruben Postma een cheque van 250 euro van Fa. Kamphorst om het schoolplein te verbeteren.

DIMITRI STEIJLEN SPORTFOTOGRAAF VAN HET JAAR

Beroepsfotografe Johanna Minnaard reikte de prijs van beste sportfoto uit aan EFC’58-clubfotograaf Dimitri Steijlen, die een teamfoto had gemaakt waar de ‘trots en diversiteit van afstraalt’. Minnaard: “De fotograaf is laag gaan zitten en hierdoor kijken de kinderen in de camera. Een originele manier om een team op de foto te zetten.” Steijlen: “We wilden laten zien dat iedereen bij ons meetelt, kinderen en oudere sporters.” De clubfotograaf mag 200 euro besteden bij Van Buuren.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De jongste winnaar was de 9-jarige Gwen Scholten. - Saskia Lieman

GWEN SCHOLTEN SPORTTALENT VAN HET JAAR

De jongste winnaar was de 9-jarige Gwen Scholten. Zij kreeg de prijs van sporttalent van Hans van Zetten omdat ze afgelopen jaar Nederlands kampioen jeugddammen is geworden en ook mocht deelnemen aan het EK in Estland (10e plek) en WK in Polen waar ze 18e werd. Zij is geholpen door damtrainer Bert en kreeg een waardebon van 200 euro van Intersport Ermelo, met haar tante, zus, vader en moeder op de tribune.

GANGEL VAN LOOIJENGOED VRIJWILLIGER VAN HET JAAR

De oudste winnaar werd de 76-jarige Gangel van Looijengoed. Hij is al 65 jaar lid van EFC’58, vanaf de oprichting. De spits scoorde ooit tien doelpunten in een wedstrijd, maar kreeg de prijs omdat hij sportvrijwilliger van het jaar is. “Ik vind het prettig om mensen te helpen.” Oud-voorzitter Jan Peet vertelde dat het lid van verdienste al 35 jaar vrijwilliger bij EFC is en nieuwe voorzitter Marcel van Keeken lichtte uit dat hij momenteel nog bardiensten draait en toegangskaartjes verkoopt aan de kassa bij wedstrijden van het eerste elftal. “Vraag je om hulp, dan staat hij altijd klaar.” Als beloning kreeg Van Looijengoed een cheque van 250 euro van Van Panhuis Bouw, uit handen van Gerco Overweg, bestuurslid bedrijvenkring Ermelo.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Sportploeg van het jaar werd DeVeDo 1. - Saskia Lieman

DEVEDO 1 SPORTPLOEG VAN HET JAAR

Sportploeg van het jaar werd DeVeDo 1. De Ermelose rolstoelbasketballers werden afgelopen seizoen ongeslagen kampioen in de Eredivisie en ontvingen allen een medaille. Ze kregen een teamlunch van HortiPro en ondersteuning bij een evenement door Interactie. Hoofdtrainer en voorzitter Kees van de Bunte zei over de prestaties: “We zijn een divers team en het samen doen zien we als kracht van ons team. De ambities zijn om internationaal een Europees toernooi neer te zetten en de nieuwe sporthal is daar uitstekend geschikt voor. Ook willen we met clinics de plaatselijke bevolking kennis laten maken met de sport.” Sportcommentator Evert ten Napel vindt de prijs ‘dik verdiend’. “Ik heb één keer meegedaan aan rolstoelbasketbal en weet hoe moeilijk het is.”

REENINE STOUTE SPORTVROUW VAN HET JAAR

Reenine Stoute werd tot haar verbazing uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar en kreeg een bedrag van 200 euro van Oosterhoff Poolen en de prijs van redacteur Ermelo’s Weekblad Frieda Fennell. Stoute liep afgelopen jaar de 5 kilometer tijdens de HME in Ermelo en de 7 kilometer in de Zevenheuvelennacht in Nijmegen. Een bijzondere prestatie, want de 52-jarige Ermelose is volledig blind. De prijs betekent enorm veel voor haar. “Ik vind het geweldig dat ik sportvrouw ben geworden. Het leek me heerlijk om buiten te gaan sporten en ik heb contact gezocht met stichting Running Blind. Nico van Leeuwen en Nero de Boer en mijn broer Bas Jan zijn mijn loopbuddy’s. Ook loop ik mee met Running Team Ermelo (RTE).” Running blind is een kwestie van vertrouwen, stelt zij. “Als je dat niet hebt, moet je er niet aan beginnen. We zijn verbonden met een rood lintje, mijn buddy geeft aanwijzingen voor de richting en let op obstakels. Voor de veiligheid lopen we met een Running blind shirt.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Blind runner Reenine Stoute werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar. - Saskia Lieman

WESSEL BOSCH SPORTMAN VAN HET JAAR

Directeur Sportbedrijf Interactie Mark Broere gaf tot slot de prijs voor sportman van het jaar aan Wessel Bosch. De 34-jarige Ermeloër werd in 2023 voor de 13e keer clubkampioen motorcross bij MC Volgas. De sport doet hij al vanaf zijn 12e. “Ik rijd in de klasse 500cc, dit is de hoogste klasse bij MC Volgas; de superklasse. Over acht wedstrijden was ik de snelste van de club.” Bosch heeft een bloemenzaak - Florada - in De Enk. Het motorcrossen maakt zijn hoofd leeg. “Ik ga er op maandag, woensdag en vrijdag om half 5 ‘s ochtends uit om naar de veiling te gaan en werk zes dagen in de week. Dan is motorcross echt ontspanning. Je lichaam moet heel hard werken, maar na een adrenalinerush is je hoofd weer helemaal clean en leeg.” Van de cheque van 200 euro, geschonken door Paulus Elektra, gaat hij ‘misschien een nieuwe helm kopen’.

Afbeelding
Afbeelding
Alle genomineerden én winnaars van de Ermelose Sportverkiezing.
Afbeelding
Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie