Afbeelding
pixabay

Openbaar debat formatie moet zorgen voor transparant proces

21 maart 2022 om 08:15 Gemeenteraadsverkiezingen

ERMELO Er komt woensdag 23 maart een openbaar debat hoe het formatieproces gestalte moet krijgen om te komen tot een nieuw college van burgemeester en wethouders.

Dat is besloten tijdens een gesprek tussen de gekozen lijsttrekkers over de aanpak van de formatie. Alle betrokkenen willen dit op een transparate wijze doen zodat het proces duidelijk is en inwoners de gang van zaken ook kunnen volgen.

Het proces tijdens de vorige raadsverkiezingen is voor velen een vreemde gang van zaken gebleven. Waar de lijsttrekker van de grootste partij Sarath Hamstra dacht het voortouw te kunnen nemen voor de collegevorming werd hem bijna direct na de verkiezingen meegedeeld dat er al een nieuw college was gevormd waarbij CDA en ChristenUnie voor vier jaar buiten de deur werden gezet.

Het CDA is ook nu als de grootste partij uit de bus gekomen al gaat men terug van zes naar vijf zetels. Grote winnaar is nieuwkomer één-Ermelo dat met vijf zetels de raad binnenkomt. Lijsttrekker Henry Luitjes had vooraf gehoopt op drie tot vier zetels. De partij is bereid in een college zitting te nemen.

Progresief Ermelo en de ChristenUnie komen met drie zetels in de raad en leveren allebei een zetel in. De laatste partij is Progressief Ermelo wel voorbij gestreefd wat betreft aantal stemmen. De SGP en de VVD behouden ieder twee zetels. Leo van der Velden (SGP) vindt het wel van groot belang dat meer mensen op zijn partij hebben gestemd.

Tijdens het debat van woensdag worden er geen formele besluiten genomen. Wel kan aan het eind de conclusie worden getrokken wat de voorkeur heeft van de meerderheid als het gaat om het verdere proces. De grootste partij kan gevraagd worden het voortouw te nemen, ook kan extern een informateur worden benoemd. De aanvang van het debat is om 19.30 uur.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie