Henri Luitjes van één-Ermelo in gesprek met vertrekkend raadslid Bart van der Knaap tijdens de verkiezingsavond.
Henri Luitjes van één-Ermelo in gesprek met vertrekkend raadslid Bart van der Knaap tijdens de verkiezingsavond. Wijnand Kooijmans
Analyse

Voorlopige uitslag Ermelo: CDA aan kop, één-Ermelo grote winnaar

17 maart 2022 om 10:22 Gemeenteraadsverkiezingen

ERMELO Het CDA moet in Ermelo een zetel inleveren maar blijft wat betreft het aantal stemmen toch de grootste partij. De partij keert met vijf zetels terug in de nieuwe raad en dat is eenzelfde aantal als nieuwkomer één-Ermelo. De ChristenUnie streeft Progressief Ermelo voorbij wat betreft het aantal stemmen, beide partijen krijgen drie zetels in de raad.

AFSTRAFFING SGP en VVD krijgen ieder twee zetels in de nieuwe raad, BurgerBelangen Ermelo houdt van de drie zetels er eentje over. De laatste partij is zwaar afgestraft voor de ruzie die binnen de partij ontstond nadat fractievoorzitter Bart van der Knaap de steunbetuiging ondertekende van één-Ermelo. Hij erkende tijdens de verkiezingsavond naïef te hebben gehandeld, het was hem niet bekend dat de steunbetuigingen openbaar zijn. ,,Ik werd als eerste genoemd terwijl er minstens dertig mensen die verklaring eerder hadden ondertekend.”

Bloedstollend, zo omschreef burgemeester Dorine Burmanje bij aanvang van de verkiezingsavond de verkiezingen. Dat werd het ook omdat aanvankelijk één-Ermelo de grootste partij leek te worden. Later op de avond veranderde dat beeld en bouwde het CDA de voorsprong in stemmen geleidelijk aan uit.Desondanks wil lijsttrekker Sarath Hamstra zich niet wagen aan een uitspraak of hij nu het voortouw mag nemen in de vorming van een nieuw college. ,,Dat dacht ik de vorige keer ook en toen bleek dat al anders was besloten.” 

Met de andere partijen wordt er vandaag een broodje gegeven om het vervolg van de collegevorming te bespreken. Hamstra is blij dat het CDA de grootste partij is gebleven. Henry Luitjes van één-Ermelo zegt vooraf te hebben gehoopt op drie tot vier zetels. De partij hoopt met de verkiezingswinst een wethouder te mogen leveren. 

STEMGEDRAG Duidelijk is dat de huidige coalitie niet kan worden voortgezet. Dat was eigenlijk al duidelijk door de ruzie binnen de fractie van BurgerBelangen Ermelo. VVD en SGP behouden hun huidige twee zetels. Lijsttrekker Leo van der Velden (SGP) ziet dat er sprake is van het hoogste aantal stemmen voor zijn partij bij deze verkiezingen. Ronald van Veen, lijsttrekker van de ChristenUnie, noemt het bijzonder dat een nieuwe partij zo binnenkomt en feliciteert hen daarmee ook. Hij is blij dat zijn eigen partij stabiel is gebleven. ,,De vorige keer haalden we een extra zetel door de reststemmen en de kans is nu eenmaal groot dat je die weer verliest.” Leo van der Velden vraagt zich af of de kiezers zich hebben gerealiseerd dat door hun stemgedrag de christelijke meerderheid in de raad is verdwenen. Waar Herma van der Weide (VVD) blij is dat haar partij de twee zetels heeft behouden. 

De grote vraag is wie het college gaan vormen. Samenwerking tussen CDA en één-Ermelo lijkt voor de hand te liggen omdat beide partijen zich over een aantal zaken in gelijke termen hebben uitgesproken. De vraag is wie de derde partij gaat worden. Dat zou de ChristenUnie kunnen worden waarbij het de vraag is of men voor een brede raadsmeerderheid nog een vierde partij laat aanhaken.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie