Afbeelding
pixabay

Bedrijventerrein Kerkdennen moet een woonwijk worden

28 januari 2022 om 14:59 Politiek

ERMELO In 2050 moet het bedrijventerrein Kerkdennen zijn omgevormd tot een woonwijk. Dat is de consequentie van een amendement dat werd aangenomen bij de vaststelling van de omgevingsvisie voor de gemeente Ermelo.

Tot nu toe was door de raad aangegeven dat er een zogenoemde verkleuring van het bedrijventerrein moest plaatsvinden. Dat waar mogelijk zwaardere industrie wordt vervangen door lichtere vormen van bedrijvigheid. De meerderheid van de raad wil met het aannemen van het voorstel van Ronald van Veen (ChristenUnie) een stip op de horizon zetten. Zijn voorstel wordt gesteund door het CDA, Progressief Ermelo en BurgerBelangen Ermelo. Tegen zijn de fracties van de VVD en SGP waarmee het voorstel met zeventien stemmen voor en vier tegen werd aangenomen.

Hiermee wordt ingegaan tegen het advies van het college van burgemeester en wethouders. Volgens wethouder Laurens Klappe heeft het voorstel onder meer grote financiële consequenties. Een vluchtige berekening op een bierviltje door zijn collega wethouder Wouter Vogelsang leert dat het om een bedrag van rond de veertig miljoen euro gaat. Bovendien is er nog geen overleg geweest met de ondernemers over het voorstel.

TAFEL Volgens Klappe zijn er voor de ondernemers momenteel ook geen andere terreinen beschikbaar waar ze naar toe kunnen verhuizen. De tegenstanders vinden dat het voorstel ineens op een achternamiddag op tafel komt. Daar is volgens Van Veen echter geen sprake van omdat alle partijen in het verleden hebben aangegeven voor de komst van een woonwijk op Kerkdennen te zijn. Woningbouw is ook de grootste uitdaging waarmee de gemeente Ermelo wordt geconfronteerd. Volgens hem kan het ook gaan om een herverkaveling van Kerkdennen waarbij niet beslist alle bedrijven hoeven te verkassen.

Van Veen vindt de berekening van Vogelsang te oppervlakkig. Volgens hem is er ook financieel voordeel voor de gemeente door de realisatie van woningen en staan hier, gezien de locatie, ook de nodige inkomsten tegenover.

AANLEG Het is één van de wijzigingen in het oorspronkelijke plan van het college voor het vaststellen van de omgevingsvisie. Een meerderheid van de partijen vindt dat ook moet worden onderzocht of de aanleg van een nieuw bedrijventerrein langs rijksweg A28 mogelijk is. Hier zouden dan bedrijven vanaf bijvoorbeeld Kerkdennen naar toe kunnen verhuizen.

De aanleg van een nieuw bedrijventerrein stuit op bezwaren van Progressief Ermelo en de ChristenUnie. Volgens Ronald van Veen zijn enkele bedrijven dusdanig gegroeid dat ze niet meer passen binnen de maat die hiervoor geldt in de gemeente Ermelo. Verhuizen naar locaties in Harderwijk of Zeewolde ziet hij dan als de enige oplossing.

Tegen de zin van het college werd ook een amendement aangenomen het klimaatakkoord op te nemen in de omgevingsvisie. Volgens wethouder Klappe en het CDA, VVD en SGP zijn de financiële consequenties hiervan niet te overzien.  Met tien tegen elf stemmen haalde het voorstel een meerderheid.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie