Ronald van Veen is voor het eerst lijsttrekker voor de ChristenUnie
Ronald van Veen is voor het eerst lijsttrekker voor de ChristenUnie Wijnand Kooijmans

Ronald van Veen voor het eerst lijsttrekker ChristenUnie

7 januari 2022 om 10:09 Politiek

ERMELO Ronald van Veen is voor het eerst lijsttrekker voor de ChristenUnie. Hij is het meest ervaren raadslid binnen zijn partij en ziet het als een mooie stap in zijn politieke loopbaan. Over een vervolg na de komende vier jaar wil hij zich nog niet uitlaten. Zoals ook niet welke partijen het nieuwe college moeten gaan vormen.

Ronald van Veen werd in 2006 fractievolger van de ChristenUnie in Ermelo, zonder al een plek te hebben op de kandidatenlijst. In 2010 werd hij fractievolger om in 2014 aan zijn eerste raadsperiode te beginnen. Dat hij nu lijsttrekker wordt is volgens hem tweeledig.

,,Ik ben degene met de meeste politieke ervaring. Het is van belang die politieke ervaring door te geven. Het is bovendien een mooie stap in mijn politieke carrière.” 

Samenwerking staat bij Ronald van Veen hoog in het vaandel. ,,Er gaat gelukkig ook heel veel goed in ons dorp. Zorgzaam zijn en het groene karakter, dat vind ik belangrijke waarden. Ik ben trots op mijn dorp. Waar iedereen een eigen thuis heeft.”

PATSTELLING Er is volgens Van Veen na de vorige verkiezingen te lang sprake geweest van een patstelling tussen coalitie en oppositie. Het laatste gevormd door ChristenUnie en CDA. Een meerderheid van elf voor en tien tegen wil hij dan ook niet zien terugkomen na de komende gemeenteraadsverkiezingen. ,,Wij kiezen voor een brede coalitie.”

Ermelo is van oudsher een vrij christelijk dorp. In dat opzicht vindt Van Veen het niet goed dat de twee grootste christelijke partijen buiten spel zijn gezet. ,,Na twee jaar hebben we de samenwerking weer opgezocht. Dat was best een vrij ingewikkeld proces.”

Ronald van Veen betreurt de verstening van het centrum van Ermelo. ,,We zijn hier het groen aan het verkwanselen.” Hij vindt dat ieder voorstel van een groene paragraaf moet worden voorzien. Dat aan de voorkant wordt geregeld wat gecompenseerd moet worden, hoe en waar.

SOCIALE In plannen moet wat de lijsttrekker van de ChristenUnie betreft ook een sociale paragraaf worden opgenomen. Van belang omdat mensen steeds meer thuis zitten en daardoor eenzaamheid toeneemt. Zoals ook armoedebestrijding voor hem een belangrijk punt is.

,,Ik praat met iedereen”, zo zegt Van Veen. ,,Verbinding zoeken is belangrijk, zeker waar de individualisering toeneemt. Je moet het gesprek aangaan. Je kunt niet alleen iets bereiken. Samenwerking is voor mij een sleutelwoord. Het goede doen voor ons dorp, daar ga ik mij voor inzetten.”

UITGANGSPUNTEN Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie bevat tien speerpunten. ,,Iedereen telt mee. Dat is ons eerste speerpunt. Zorgdragen voor elkaar.” Er staat veel te gebeuren, zo geeft Van Veen aan. Zo krijgt de bibliotheek meer taken omdat het Rijk deze afstoot. ,,Dat maakt dat we dit goed moeten inrichten.” 

Wonen en werken zijn belangrijk. Wat Ronald van Veen betreft is het ontzettend belangrijk dat er goed onderwijs is zodat jongeren in Ermelo kunnen blijven wonen. Maar ook dat er werk is voor iedereen.

Burgers moeten meer aan de voorkant worden gehoord als het gaat om bijvoorbeeld bestemmingsplannen. ,,Ik zie te veel plannen waar een goede inspraak vooraf ontbreekt. Je moet de inwoners aan de voorkant laten meedenken. Eerst in gesprek wat en hoe je wat je wilt bereiken en hoe het uitgevoerd gaat worden.”

WERKEN Ronald van Veen houdt van gestructureerd werken. ,,Dit college heeft te weinig feeling gehad met de samenleving. We vonden het enorm belangrijk met de mensen achter de langlopende dossiers te spreken. Dat hebben we uiteindelijk ook voor elkaar gekregen.” 

Voor Ronald van Veen is het belangrijk dat Ermelo groen is en groen blijft. ,,We moeten het groen behouden, wij hebben binnen het rentmeesterschap de zorg voor Gods schepping.” Ondanks een drukke baan en het veel tijd vragende raadslidmaatschap is Van Veen natuurgids in Staverden. ,,Natuur moet optima forma zijn. Om mooie plekken te behouden moet je soms gebieden afsluiten.

Meer aandacht voor de fiets staat hoog op het verlanglijstje van Van Veen. ,,Er moet ruim baan komen voor de fiets.” Wat dat betreft is de aanleg van 360 parkeerplaatsen op de Markt hem een doorn in het oog. Afgezet tegen het ontbreken van plannen voor goede fietsenstallingen. Parkeerplekken voor bakfietsen en oplaadpunten voor elektrische fietsen moeten er wat hem betreft dan ook komen. Ermelo mag wat hem betreft het fietsdorp van Nederland worden.

Zoals hij meer aandacht wil voor het klimaat. Waarbij Ermelo niet ontkomt aan de plaatsing van windmolens. Van Veen vindt dat de gemeente met een isolatieplan moet komen. Aan projecten energie op te wekken moet wat hem betreft de burger mee kunnen doen. ,,Dan zorg je voor draagvlak.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie