Warmtebeeldfoto: blauw zijn de koude kleuren, rood geeft warmteverlies weer.
Warmtebeeldfoto: blauw zijn de koude kleuren, rood geeft warmteverlies weer. Han Kattenwinkel

Waar zitten de warmtelekken in jouw woning? Ermelose energiecoaches maken gratis warmtebeeldfoto’s

25 december 2023 om 10:00 Duurzaamheid

ERMELO Iedereen heeft te maken met klimaatverandering. De Ermelose energie- en tuincoaches geven tips hoe u daar in huis en tuin mee om kunt gaan. Deze week warmtelekken in de woning.

Waar zitten de warmtelekken van uw woning? Woningen hebben altijd wat warmtelekken, hoeveel en waar, dat ziet u op een zogenaamde warmtebeeldfoto. De meest voorkomende warmtelekken zijn deuren, muren en ramen.

KIERDICHTING DEUREN

De voor- en achterdeur zijn de eerste warmtelekken. Door ze te openen, lekt er al warmte weg. De deuren hebben wel kierdichting, maar die is vaak oud en stug, dan sluiten ze niet goed meer af. Ook trekken deuren wel wat krom door de werking van het hout of kunststof. Zo kunnen kieren ontstaan.

ISOLATIE SPOUW

De meeste woningen hebben al een vorm van isolatie in de spouw van de muren. Daardoor zijn deze grote oppervlakten redelijk tot zeer goed geïsoleerd. Soms zie je warmtelekken door de muren, waar de isolatie niet goed werkt.

RAMEN GROOTSTE WARMTELEK

Ramen zijn vaak de grootste warmtelekken. In Nederlandse huizen is het raamoppervlak groot en glas isoleert slechter dan geïsoleerde spouwmuren. De kwaliteit van glas is de afgelopen 40 jaar sterk verbeterd. Waar we 40 jaar geleden nog spraken over enkel glas met een warmtedoorlating (Uwaarde) van ongeveer 6, hebben we na dubbel glas, HR glas, HR++ glas, tripple glas nu zelfs vacuümglas met een warmtedoorlating van maar 0,4.

De Ermelose energiecoaches kunnen gratis voor u warmtebeeldfoto’s van uw woning maken. Kijk op: regionaalenergieloket.nl/ermelo/aan-de-slag/acties-en-initiatieven/energiecoaches-noord-veluwe.

Door energiecoach Han Kattenwinkel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie