Ook in een kleine voortuin past een boom die schaduw en verkoeling biedt.
Ook in een kleine voortuin past een boom die schaduw en verkoeling biedt. Karla Grevelink

Hittegolven komen steeds vaker voor, Ermelose tuincoach Karla Grevelink geeft tips: ‘Één boom staat voor tien airco’s’

6 oktober 2023 om 10:51 Duurzaamheid

ERMELO Iedereen heeft te maken met klimaatverandering. De Ermelose energie- en tuincoaches geven u tips hoe u daar in huis en tuin mee om kunt gaan.

Twee hittegolven in één jaar waren tot nu toe uitzonderlijk. Sommige mensen houden van hoge temperaturen maar voor de meesten van ons wordt het al gauw te warm om het buiten nog plezierig te vinden. Wist je dat je de temperatuur in je eigen tuin kunt beïnvloeden? 

TEMPERATUURVERSCHIL STAD EN PLATTELAND

In warme, zomerse periodes kan het temperatuurverschil tussen stad en platteland oplopen tot wel zeven graden. Hoe dat verschil ontstaat? Steen en grind absorberen veel zonlicht en houden warmte lang vast. Asfalt doet dit zelfs extreem door zijn zwarte kleur. Door deze warmteabsorptie koelt het ‘s nachts minder af in een stenige omgeving. De warmte kan leiden tot hittestress bij mens en dier. Je slaapt slechter, krijgt een korter lontje, raakt vermoeid en je bent minder productief in je werk. Vooral voor ouderen en chronisch zieken kunnen deze gevolgen ernstiger zijn.

TIP 1: PLANT EEN BOOM

Een boom staat voor 10 airco’s. Door verdamping via de bladeren, koelen planten en bomen de omgeving wel vijf tot acht graden af. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt zelfs dat één grote boom op een zonnige dag evenveel verkoeling biedt als tien airco’s. 

TIP 2 TEGELWIPPEN

Vervang je tegels door groen en zorg gelijk voor schaduw in je tuin door een boom aan te planten. Laat klimplanten zoals klimop tegen je muur aangroeien, overweeg een groen dak en schaf bodembedekkende planten aan.

Tijdens de Week van Duurzaamheid, die plaatsvindt van 7 tot en met 14 oktober 2023, staat regio Noord Veluwe in het teken van een groenere toekomst. Lees hier welke acties en ativiteiten er gepland staan. 

Meer informatie over het programma en de activiteiten tijdens deze week, is tevens te vinden op de website van Duurzaamheidsloket Noord Veluwe.

Door tuincoach Karla Grevelink

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie