De bodem-water warmtepomp met boiler.
De bodem-water warmtepomp met boiler. Han Kattenwinkel

Ermelose energiecoach Han Kattenwinkel geeft tips voor energiebesparing: hybride warmtepomp, infraroodpanelen of all electric

25 oktober 2023 om 16:00 Duurzaamheid

ERMELO Iedereen heeft te maken met klimaatverandering. De Ermelose energie- en tuincoaches geven u tips hoe u daar in huis en tuin mee om kunt gaan.

Energiebesparing kun je in stappen verdelen. Je kunt bewuster met energie omgaan, maar ook overstappen op een (hybride)warmtepomp en/of infraroodpanelen als de cv-ketel aan vervanging toe is. 

HYBRIDE WARMTEPOMP

De Hybride Warmtepomp is de eenvoudigste warmtepomp. Deze warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het buiten kouder wordt, je blijft ook voor warm water gas gebruiken. De gasbesparing is voor deze eenvoudige oplossing beperkt: 30 tot 50 procent. 

INFRAROOD PANELEN VOOR VERWARMING

Infrarood panelen zijn vooral geschikt als aanvulling op de verwarming. Het zijn circa 4 centimeter dikke platen die aan plafond of wand hangen of als een los paneel in de ruimte staan en werken elektrisch. De panelen verwarmen jou rechtstreeks, daardoor wordt niet de hele ruimte verwarmd en bespaar je dus energie.

VAN HET GAS AF

Je kunt ook van het gas af. De Lucht-water Warmtepomp is een all-electric warmtepomp, daarbij ben je volledig van het gas af. De warmtepomp haalt gemiddeld een derde van de warmte uit elektriciteit en twee derde uit de buitenlucht. De Bodem-water Warmtepomp is ook all-electric. Deze heeft het voordeel dat die nog efficiënter is en geen geluid maakt. Deze warmtepomp haalt gemiddeld driekwart van de energie uit de bodem. Een ander voordeel is dat je kunt koelen in de zomer. 

Wil je weten hoe besparing in de praktijk werkt? Bekijk de opties tijdens de Duurzame Huizenroute op 28 oktober en 4 november. Info op duurzamehuizenroute.nl.

Door energiecoach Han Kattenwinkel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie