Afbeelding
Pixabay

Komst windpark is gelopen race voor de raadsfracties

Duurzaamheid

ERMELO De meerderheid van de partijen in de Ermelose gemeenteraad zit niet meer te springen om de komst van een windpark in Horst. Maar men beseft dat de beslissing al is genomen en dat het nu een zaak is van provincie Gelderland.

De visie van de partijen werd duidelijk tijdens een zowel beeldvormende als oordeelsvormende bijeenkomst waarin de zienswijze werd besproken die door de gemeente Ermelo wordt ingediend als het gaat om de wijze waarop onder meer de inspraak van belanghebbenden vorm moet worden gegeven. De discussie werd gevoed door Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo) die vanaf het begin heeft aangegeven geen voorstander te zijn van de komst van windmolens. Hij voelt ook steeds meer tegenstand vanuit Horst maar ook een afnemend draagvlak bij de partijen in de raad. Pieter Stam (SGP) geeft aan dat zijn partij op dit punt ook niet zit te springen om het doorgaan van de plannen. ,,Maar het besluit is genomen en nu moeten we proberen er het beste van te maken.”

REGIE Voor Cor Louwerse (CDA) is het draagvlak in het gebied van het grootste belang. Hij vindt het nog steeds jammer dat de gemeente de regie uit handen heeft gegeven. De rol van volksvertegenwoordiger is, naar zijn mening, de raad daarmee afgenomen. En ook de verantwoordelijkheid en dat vindt hij een slechte zaak. Volgens Pieter Stam moet op dit punt wel in ogenschouw worden genomen dat binnen de gemeente niet de kennis aanwezig is om het proces rond de komst van een windpark in goede banen te kunnen leiden. Waarbij hij benadrukt dat zijn partij maar ook het CDA niet tegen de komst van een windpark hebben gestemd op momenten dat dit wel mogelijk. 

Partijen hechten er wel grote waarde aan dat de komst van het windpark niet ten koste mag gaan van andere plannen zoals een eco-bedrijvenpark langs rijksweg A28. Meerdere partijen vinden daarnaast dat de komst van het windpark ook eventuele toekomstige woningbouw in deze omgeving niet in de weg mag staan. Strand Horst is al vastgelegd.

BESLAG Partijen vinden dat er wel een groot beslag wordt gelegd op de inwoners van Horst gezien de plannen die er voor dit gebied bestaan. Frans van de Visse (Progressief Ermelo) is namens zijn partij wel voorstander van de komst van het windpark. De komst van het windpark heeft, zo geeft hij aan, geen gevolgen voor de stikstof. Van extra stikstof is alleen sprake op het moment van de realisatie van het windpark. Daarna niet meer. De komst van het windpark kan volgens hem zelfs positief uitvallen voor de in deze omgeving gevestigde melkveehouderijen. 

Thijs Afman, directeur van initiatiefnemer ProWind, geeft aan dat de doelstelling is dat vijftig procent aan aandelen in het bezit komt van burgers. Het enige voorbehoud op dit punt is dat er dan genoeg participanten moeten zijn.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Wethouder Weidema wil het anders en beter doen 3 uur geleden
Afbeelding
Word het visitekaartje van Museum Het Pakhuis 19 uur geleden
Afbeelding
Vaak verbitterde strijd: 50 jaar zelfstandig 19 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Op pad met de boswachter 12 aug, 14:51
Afbeelding
Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten 12 aug, 14:35
Afbeelding
Houten auto op twee wielen 11 aug, 13:00