Windmolenpark
Windmolenpark Pixabay

Windpark kan doorgaan, snelheid gewenst

7 februari 2022 om 11:03 Politiek

ERMELO Het elektriciteitsnetwerk heeft op dit moment nog voldoende capaciteit om nieuwe initiatieven uit de regionale energie strategie (RES) doorgang te laten vinden.

Dat maakt, zo stelt het Ermelose college van burgemeester en wethouders, dat snelheid gewenst is als het gaat om de realisatie van het windpark langs rijksweg A28. Het gaat om de plaatsing van zeven windmolens langs rijksweg A28 waarvan het merendeel op Ermelo’s grondgebied. Het windpark moet duurzame energie produceren voor ongeveer 37.000 huishoudens en is naar verwachting in 2026 operationeel. 

Afgesproken is dat de provincie Gelderland bevoegd gezag blijft houden. Het initiatief voor het windpark is afkomstig van Prowind. Gekeken wordt of een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk is of dat kan worden volstaan met het aanvragen van een omgevingsvergunning. In beide gevallen moet dit bij de provincie. Ongeacht de keuze blijft de mogelijkheid open zienswijzen (bezwaren) in te dienen tegen de komst van het windpark.

Dat de provincie bevoegd gezag houdt, heeft onder meer te maken met het feit dat een deel van het park in de gemeente Putten komt te liggen en het plan daarmee gemeentegrens-overschrijdend is. Maar ook is het aan de provincie te beoordelen wat de effecten zijn voor beschermde soorten als de wespendief. Ook wordt gekozen voor de één-loket-gedachte. Voor inwoners is het eenvoudiger om voor al hun vragen bij één loket terecht te kunnen waar de kennis aanwezig is en sneller kan worden gereageerd.

Voor de gemeente Ermelo is een belangrijk aandachtspunt het laagdrempelig en toegankelijk houden van participatie van inwoners en stakeholders. De wijze waarop dit wordt geborgd, moet nog worden vastgelegd

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie