Alleen met een gezamenlijke inspanning blijft de hei voor iedereen een prachtige plek om te recreëren.
Alleen met een gezamenlijke inspanning blijft de hei voor iedereen een prachtige plek om te recreëren. Jan de Roo Fotografie

Handhaving in losloopgebieden ‘vooral een kwestie van goed fatsoen’

19 juli 2022 om 12:00 Dieren Viervoeters

ERMELO In het derde en laatste deel van het drieluik over gedrag van honden in losloopgebieden komt Gemeente Ermelo aan het woord. 

Wat is het beleid van de gemeente ten aanzien van loslopende honden in losloopgebieden en hoe wordt hierop gehandhaafd? ,,Het beleid is, zoals de naam al aangeeft, dat honden in losloopgebieden los mogen lopen. Dat betekent echter niet dat alles is toegestaan. Om overlast en vervelende situaties te voorkomen ligt bij de eigenaar van de hond de verantwoordelijkheid om de hond onder appèl te hebben. Dat betekent dat de hond terugkomt wanneer deze wordt teruggeroepen of teruggefloten. Dit is belangrijk voor zowel de veiligheid van de eigenaar, de hond én van andere personen en dieren in de omgeving.”

HOE GAAN WE MET ELKAAR OM? Uit reacties die deze krant ontving blijkt dat mensen de handhaving als ontoereikend ervaren. Als we de gemeente om een reactie hierop vragen, komt meteen de aap uit de mouw. Er wordt gehandhaafd op naleving van wetten en regelgeving. Wanneer de honden achter wild aan gaan, kunnen de handhavers een boete uitschrijven. Maar met overlast door loslopende honden wordt geen wet overtreden. ,,Veel van het gedrag dat als vervelend of bedreigend wordt ervaren, is gedrag waarop we niet kunnen handhaven. De onderlinge verhoudingen tussen bezoekers van het gebied en hun honden is vooral een kwestie van goed fatsoen en gaat vaak over de vraag ‘hoe gaan wij met elkaar om?’ Is iemand niet beleefd of brutaal, dan kunnen de handhavers daar niet op handhaven.” 

STEENTJE BIJDRAGEN En daarmee komen we al gauw terecht op het punt van de algehele verharding van de samenleving. ,,Het is echt een gezamenlijke inspanning om ervoor te zorgen dat de heide voor iedereen een prachtige plek blijft om te recreëren. Daar zal iedereen een steentje aan moeten bijdragen”, aldus de gemeente. ,,We hebben daarbij de medewerking, en wederzijds begrip, van de bezoekers hard nodig. Hondenlosloopgebieden betekenen niet dat het verplicht is om de hond los te laten. De hond én het baasje moeten dat aankunnen. Ben je bang voor honden, bedenk dan van tevoren of je op drukke tijden het losloopgebied wel wilt opzoeken. Heb je een héle speelse hond en kom je iemand tegen die duidelijk angstig is, houd de hond dan even bij je.”

AANSPREKEN Het lijkt common sense: houd rekening met elkaar en houd je hond aan de riem als hij niet goed naar je luistert. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Wat dan wel te doen in het geval van een bijtincident? ,,De eerste stap is elkaar aanspreken. Als dit ontaardt in ruzie of anderszins uit de hand loopt, dan kan men de politie bellen. Als handhavers in de buurt zijn, springen zij uiteraard ook bij. Bij herhaaldelijk overlast door dezelfde bezoekers, is het voeren van een goed en duidelijk gesprek door de handhavers of de politie soms een oplossing. Maar over het algemeen is het een kwestie van goed fatsoen.”

De politie Oost-Nederland laat in een reactie weten: ,,Wij sluiten ons aan bij de oproep van de gemeente: eerst elkaar aanspreken. Loopt het uit de hand loopt, dan kan men ons bellen om te komen bemiddelen. Uiteindelijk is het wel aan de betrokkenen om onderling tot een oplossing te komen. Bij een ernstig bijtincident is het altijd verstandig om te bellen zodat de bijtende hond op een later moment bekeken kan worden door een hondengeleider.”

Frieda Fennell

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie