Afbeelding
Jan de Roo Fotografie

Oproep gedrag loslopende honden maakt veel los, tientallen reacties

6 juli 2022 om 12:00 Dieren Viervoeters

,,Vanavond fietsten wij over de heide en vanuit de woonwijk kwam een vrouw met een zeer luid blaffende, agressief ogende hond. Ze kon de hond maar net tegenhouden maar het beest liet duidelijk zijn tanden zien. Als zij de hond niet met man en macht had vastgehouden, weet ik niet wat er gebeurd was en eerlijk gezegd wil ik daar ook niet aan denken.”

Het is een van de tientallen reacties die het Ermelo’s Weekblad binnen kreeg naar aanleiding van een oproep. Daarin werd inwoners gevraagd zich te melden als ze zelf een nare ervaring hebben gehad met honden op de heide of aandacht voor het probleem wilden vragen. De redactie werd daarop overstelpt met reacties. Sommigen vonden het overdreven en stemmingmakerij, maar uit andere reacties blijkt dat er wel degelijk een probleem is. Honden die luid blaffend fietsers achtervolgen, wandelaars die omver gerend worden, honden die letsel oplopen en paarden die opgejaagd worden. Sommigen meldden al meermaals een incident te hebben meegemaakt. 

Al bijtend ging hij achter de paarden die op hol sloegen aan

VAL VAN PAARD Zo werd Imko Spriensma in een jaar tijd drie keer aangevallen door honden terwijl hij op de fiets naar zijn werk reed. Soms is het alleen de schrik die overheerst, anderen moesten hun hond laten oplappen bij de dierenarts of hielden er zelf kleerscheuren aan over. Een inzender ondervindt nog steeds de gevolgen van een val van haar paard afgelopen zomer. ,,Op de hei kwam er vanuit het niets een hond die ons aanviel. Al bijtend ging hij achter de paarden die op hol sloegen aan. Zelf ben ik in de hei beland. Heb nog steeds klachten in mijn rug. Heb de eigenaar nog gesproken en zij gaf aan dat haar hond niet altijd naar haar luisterde. Ik snap niet dat ze hem dan los laat. Ik durf nog steeds niet op de hei te rijden; zie nog telkens voor me hoe die hond in de benen beet.”

GEEN BLOED Een andere inwoner deelt ook haar angstige ervaring met de redactie: ,,Wij hebben een yorkie van nu bijna twaalf jaar. Regelmatig kwamen er grote honden op hem af, die niet werden teruggefloten. Terwijl eigenaren zagen dat onze hond het niet leuk vond. Voordat hij zijn angst dan weer had overwonnen om op de hei te lopen, gebeurde er wel wéér wat. De heftigste aanvaring vond ik met twee witte herders; zo uit het niets vielen ze mijn york aan. Onze hond jankte het uit. Ik heb geschreeuwd en herrie gemaakt. De man verblikte of verbloosde niet en pakte zijn eigen honden niet eens aan. Ik heb mijn hond gegrepen en hem gecontroleerd. Gelukkig had hij lichamelijk niks. Maar die eigenaar zei: ‘Oh, geen bloed, dan is er toch niks aan de hand!’”

Oh, geen bloed, dan is er toch niks aan de hand

En hiermee wordt een belangrijke snaar geraakt, want het probleem is niet alleen het gedrag van honden. In de meldingen wordt vaak gesproken over de houding van de eigenaar en de toenemende intolerantie tussen gebruikers van de prachtige heide. Reden waarom veel inzenders alleen anoniem hun verhaal willen delen. Mevrouw Spanjersberg vertelt: ,,Ik heb meegemaakt dat mijn hondje werd aangevallen door twee herders. Toen ik de eigenaar daarop aansprak of hij zijn honden bij zich kon roepen, werd er alleen maar minachtend gelachen en liep hij door.” 

Janny Stolk bevestigt de toenemende intolerantie. ,,Niet alleen honden, maar ook mensen zijn heel agressief op de hei. Wanneer ze lopen op het fietspad en je vraagt of je er even langs mag, blijven ze rustig met z’n tweetjes naast elkaar fietsen.” 

ONBEGRIP Veel onbegrip is er voor eigenaren die hun hond laten loslopen terwijl ze niet (goed) luisteren. In de incidenten die gemeld werden, is vaak sprake van eigenaren die ‘de longen uit hun lijf schreeuwen’ zonder dat de hond daarop reageert. ,,Laat je hond lekker aangelijnd als je je hond niet kunt vertrouwen”, zegt Spriensma.

Ik heb zelfs ervaren dat hulphonden bestormd worden

,,Met verbazing las ik de oproep over agressieve honden. Ik denk dat het probleem niet bij de honden maar de eigenaren ligt”, laat een andere inwoner weten. ,,Ik kom al ruim twee jaar niet meer op de Groevenbeekse heide en andere losloopgebieden, omdat mijn hond meerdere malen is aangevallen. Eigenaren die totaal niet op hun hond letten en zowel de regels ‘honden onder appel’ als de etiquette aan hun laars lappen. Mensen denken nog steeds dat het normaal gedrag is als hun hond op een vreemde hond afstormt. Ik heb zelfs ervaren dat hulphonden bestormd worden. Maar ook buiten de Groevenbeekse heide is dit een probleem. Bijna nergens in de gemeente Ermelo kun je wandelen met of zonder hond, zonder lastig gevallen te worden door loslopende honden. Het wordt tijd dat de instanties strenger gaan handhaven.”

IMPACT Het is niet alleen het voorval dat voor een nare ervaring zorgt, maar de vaak blijvende angst heeft soms grote impact. De eigenaresse van de york vertelt: ,,Het verdrietige is dat het qua angst nooit meer goed is gekomen. Ik loop op plekken waar niemand anders loopt. Als we andere honden tegenkomen, ziet mijn hond ze al van verre. Ik moet hem dan aanlijnen, omdat hij anders het hazenpad neemt.”  

Arend Jansen meldt dat zijn moeder van 76 onlangs is aangevallen door een hond op de Groevenbeekse hei. ,,Haar jas was kapot, maar erger is dat ze nu niet meer geniet van het lopen op de heide. Ze is bang voor elke hond.” 

Ik heb geen idee waarover u het hebt

NOOIT IETS MEEGEMAAKT  Anderzijds ontving de redactie berichten van mensen die nooit negatieve voorvallen met honden hebben meegemaakt. Meneer Dijkstra liet weten al jaren op de Groevenbeekse heide te komen zonder ook maar één negatieve ervaring te hebben. ,,Ik loop zelf dagelijks op de Groevenbeekse hei en ik heb geen idee waarover u het hebt. Tot nu toe niets vernomen van enig bijtincident of onveiligheidsgevoelens. Wel kom ik regelmatig mensen tegen met honden die daar overduidelijk geen verstand van hebben.”

Zoals bij veel maatschappelijke problemen, is het een kleine groep die het voor de grotere groep verpest. Want, zo benadrukken bijna alle inzenders, het merendeel van de hondeneigenaren houdt wel rekening met andere recreanten. ,,Gelukkig zijn er ook goede bazen die hondenpoep opruimen, de hond aan de lange lijn houden en uitkijken voor fietsers of wandelaars. Gelukkig wel, anders zou je de hei helemaal niet meer op durven”, besluit Jenny Stolk.

Het Ermelo’s Weekblad sprak met hondengedragsdeskundigen over het hondengedrag in losloopgebieden. Een verslag hiervan leest u volgende week in deze krant.

Frieda Fennell

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie