Brigitte de Ruijter tijdens een slow-run.
Brigitte de Ruijter tijdens een slow-run. Francisca Meijsser

Slowrun van start in Ermelo: ‘helend en rustgevend’

29 maart 2022 om 12:00 Overig

ERMELO Vitaliteitscoach Brigitte de Ruijter is onlangs gestart met Bergen en Dalen, een coachingscentrum waar men kan inschrijven voor onder andere Slowrun-trainingen. De aftrap was op 19 maart.

Achtendertig jaar had Brigitte in loondienst gewerkt. Nu leek het ogenblik daar om er verandering in te brengen en voor zichzelf te beginnen. De aanleiding was een langdurige en verdrietige periode in haar leven. Toen zij in therapie daarvoor was, werd pas duidelijk wat trauma en stress met je lichaam en geest doen. Zij deed vervolgens wel zeven opleidingen op het gebied van onder andere stressverwerking en beweging en mag zich nu vitaliteitscoach noemen. 

BEDACHTZAAM VOORUIT Haar drijfveer voor het opzetten van het coachingscentrum is dat zij ook anderen letterlijk en figuurlijk in beweging wil krijgen om hen daarmee te helpen dingen uit het verleden achter zich te laten en bedachtzaam vooruit te gaan. Bij de schaapskooi van Ermelo heeft Brigitte twee trajecten uitgezet voor de slowrun-trainingen. Het bewegen vindt namelijk plaats in de natuur, weer of geen weer. ,,Immers de natuur is zo helend en rustgevend”, aldus Brigitte. 

Bij aankomst krijgen de deelnemers eerst een tasje in de hand gedrukt met daarin enkele folders, notitieblokje en een springtouw. Dit laatste gaat mee voor onderweg. ,,Het tasje laat je samen met je sores achter bij je fiets of auto, dat is de opzet”, vertelt Brigitte. Zo gaan we op pad. ,,Slowrun houdt in dat je kleine pasjes maakt, je gewicht met name op de bal van je voet terecht laat komen en door je neus ademhaalt”, zo legt ze uit. Je gaat dan ook niet zo hard. ,,Behalve met powerwalk wordt er ook afgewisseld met oefeningen zoals planken, core-stability en squat. We beginnen echter steeds met het bewegen vanuit een ontspannen houding, waarbij de bodyscan, de bewustwording van je eigen lichaam, een belangrijke rol speelt.” 

VISUALISATIE “Wat we onderweg ook doen, en wat ik heel essentieel vind, is de visualisatie-oefening. Ik lees dan een gedicht voor waardoor de deelnemers als het ware naar zichzelf kijken. Dat roept wel dingen op”, zo legt Brigitte uit. Omdat er tijdens de oefening niet echt tijd voor is, worden die later opgeschreven op het notitieblokje uit de surprisetas om vervolgens zo nodig samen te bespreken. 

Brigitte treedt ook wel op als coach bij een supermarkt-safari. Zij gaat dan mee met het inkopen doen en geeft adviezen over gezonde voeding en hoe je daarmee begint en omgaat. Ook wil ze in de toekomst nog zogenaamde Fun-runs gaan organiseren. Dat zijn trainingen met name voor campingasten om er voor te zorgen dat er in de vakantietijd ook het nodige aan bewegen wordt gedaan.

De eerste ervaringen met Slowrun, de aftrap vond 19 maart plaats, waren positief. ,,Zowel de deelnemers van de zaterdaggroep als ikzelf waren zeer tevreden”, aldus Brigitte. Behalve op zaterdag kan men ook op dinsdag trainen. Meer informatie staat op de site van Bergen en Dalen (bergenendalen.nl/). Vanaf die site kan men ook het boek ”Grip op je Dip” downloaden. In dit boek beschrijft Brigitte haar ervaringen, hoe zij met name door de Slowrun van de anti-depressiva afkwam.

Francisca Meijsser

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie